Hlavní obsah

Reakce světa na popravu Husajna se různí

Politici i svět se různí v reakcích na popravu bývalého diktátora Saddáma Husajna. někteří ji vítají, jiní ji odsuzují. Americký prezident George W. Bush řekl, že jeho smrt je významným přelomem na cestě k demokracii v Iráku. Evropské země popravu odmítají. České ministerstvo zahraničí popravu nekritizovalo, ale ani ji nepodpořilo.

Článek

"Smrt Husajna neukončí násilnosti v Iráku, ale je to důležitý krok na cestě Iráčanů k demokracii," řekl Bush, který tráví vánoční svátky na svém ranči v Texasu.

Husajn byl popraven v sobotu ve čtyři hodiny ráno středoevropského času. [celá zpráva]

Obyvatelé některých zemí popravu oslavují, jiní vyšli do ulic a protestují. S nadšením zprávu přivítali lidé v iráckém Nadžafu nebo Iráčané žijící v USA. Protiamerické protesty začaly ve městě Bangalore v Indii.

Evropa přijala popravu chladně

České ministerstvo zahraničí na popravu reagovala velmi diplomaticky. "Vykonání rozsudku respektujeme jako akt, jímž se Irák vyrovnává s vůdcem režimu, který zemi přivedl do několika nesmyslných válek a přinesl utrpení mnoha nevinným lidem," uvedl ministr zahraničí Alexandr Vondra.

Podle resortu je poprava v rozporu s evropskými hodnotami, ale je potřeba ji chápat z pohledu iráčanů. Celý text sdělení najdete ZDE

Britská ministryně zahraničí Margaret Beccketová  řekla, že oceňuje, že Husajna soudil irácký soud. "Páchal zločiny proti iráckému lidu a teď si vyzvedl účet," řekla Beccketová. Doplnila, že Británie trest smrti neschvaluje.

Italský ministr Romano Prodi popravu odsoudil. "Itálie je proti trestu smrti a i teď zastává názor, že rozsudek neměl být vykonán."

Francouzské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž vyzvalo Iráčany, aby se soustředili na obnovu země. "Teď je více než kdy jindy potřeba, aby byl Irák suverénní a stabilní," prohlásil úřad.

Iráčtí politici rozsudek většinou vítají. "Je to vítězství spravedlnosti, vítězství obyčejných Iráčanů nad tyranií, vítězství rozumu a důvod k radosti všech lidí na světě," řekl bývalý irácký politik Hamid Alkifaey.

Proti popravě se v souladu s dřívějšími prohlášeními ostře postavil ředitel americké pobočky Amnesty International Larry Cox. Řekl, že unáhlená poprava je špatným krokem. Značí, že soud pohrdá množstvím obětí, které během Husajnova režimu trpěly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám