Hlavní obsah

Palestinci porušili prudkou střelbou v Gaze příměří

GAZA

Prudká přestřelka mezi ozbrojenci Fatahu a Hamásu porušila příměří, které obě strany vyhlásili od neděle už dvakrát. Ke konfliktu, při kterém nikdo nebyl zraněn, došlo v noci na pátek.

Článek

Střelci si zřejmě vyřizovali účty kvůli předchozímu únosu dvou příslušníků Hamásu. Incident se odehrál poblíž sídel palestinského ministra zahraničí Mahmúda Zahara a předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Obě strany se uklidnily až po zásahu muslimských duchovních.

Podle svědků na sebe i na bojovníky v ulicích střílely oba tábory ze střech a v prvních deseti minutách prý bylo vypáleno až 2000 nábojů. V minulosti při podobných přestřelkách zahynuli náhodní chodci, takže v okolí dějiště nočního incidentu rodiče naskládali své děti do van v koupelnách, aby je chránili před náhodným zásahem.

Palestinci se na příměří dohodli nejprve v neděli, a pak podruhé v úterý. Druhá dohoda předpokládá, že se ozbrojenci obou stran stáhnou z ulic Gazy. Přesto při jednom středečním střetu přišli o život dva členové Fatahu a šest dalších Palestinců bylo zraněno.

Palestinci zas používají rakety

Palestinci ve čtvrtek obnovili raketové útoky na Izrael. Vypálili na něj šest raket a jedna do Izraele dopadla i dnes ráno. V Izraeli způsobily jenom hmotné škody, ale jedna z nich zasáhla sever pásma Gazy a zranila dvouletého palestinského chlapce.

Izrael se s palestinskou stranou v listopadu dohodl na příměří, které předpokládá ukončení raketových útoků a stažení izraelských jednotek z pásma Gazy. Protože Palestinci útoky obnovili, má izraelský bezpečnostní kabinet v nejbližších dnech rozhodnout, zda Izrael bude i nadále příměří dodržovat.

Podle izraelských sdělovacích prostředků nebude chtít zřejmě premiér Ehud Olmert rozhodnutím o obnově vojenských operací ohrozit své plánované setkání s Abbásem. Tento nejvýše postavený Palestinec ve čtvrtek řekl, že by se summit mohl konat do konce roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám