Hlavní obsah

NASA narychlo hledá vhodné místo pro přistání raketoplánu

MYS CANAVERAL

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pod tlakem času hledá místo přistání raketoplánem Discovery. Plánovaný páteční návrat na Kennedyho vesmírné středisko komplikuje nepříznivé počasí na floridském Mysu Canaveral, které se nemá zlepšit. Podmínky nejsou ideální ani na záložních přistávacích plochách v Kalifornii a v Novém Mexiku. Raketoplán musí dosednout v sobotu, pak mu dojdou zásoby paliva a kyslíku.

Článek

"Pravděpodobně budeme posuzovat podmínky případ od případu podle toho, jaké budou v pátek na jednotlivých základnách, a poté vybereme menší zlo," přiblížil agentuře AP obtížné rozhodování odpovědných činitelů úřadu vedoucí kanceláře ředitele letů Phil Engelauf.

Discovery měl původně na Floridě přistát již ve čtvrtek, ale přistání bylo odloženo, protože nebyly včas splněny všechny úkoly mise u Mezinárodní orbitální stanice ISS. Nedařilo se složit staré solární panely na ISS. [celá zpráva] Musel se proto uskutečnit neplánovaný čtvrtý výstup do kosmu. To vedlo k posunu návratu o den. [celá zpráva]

Na možných místech přistání panují špatné podmínky

Podle meteorologů NASA bude v pátek i v sobotu nad Mysem Canaveral vysoká pravděpodobnost přeháněk nebo bouřek, což vylučuje přistání raketoplánu. Na záložní Edwardsově letecké základně v Kalifornii má však v pátek foukat silný vítr o rychlosti až 30 kilometrů za hodinu. Pro přistání raketoplánu nesmí překročit hranici 27 kilometrů za hodinu.

Na základně White Sands v Novém Mexiku přistání nekomplikuje počasí, ale jemný písek, který může stroj vážně poškodit. NASA využil tuto plochu k přistání pouze jednou v roce 1982. Písek tehdy tak poničil raketoplán Columbia tak, že musel projít nákladnou opravou.

Podle agentury Reuters je ale možné, že NASA nebude respektovat doporučení o nejvyšší rychlosti větru při přistání a rozhodne se pro návrat do Kalifornie. Discovery je vybaven novými koly a pneumatikami, které by měly zvládnout dosednutí na plochu i za poryvů větru o sedm kilometrů za hodinu vyšších, než je povolený limit. Pro Kalifornii hovoří i fakt, že v sobotu se má počasí nad oblastí zlepšit.

Reklama

Související články

Raketoplán úspěšně odstartoval

Americký raketoplán Discovery v noci na neděli odstartoval z floridského Mysu Canaveral. Se sedmi astronauty vyletěl až po setmění. Jednalo se o první noční...

Raketoplán Discovery dorazil v noci k ISS

Americký raketoplán Discovery v noci úspěšně přistál u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA)....

Výběr článků

Načítám