Hlavní obsah

Konzervativci chtějí vyhlásit Ježíše Krista polským králem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Skupina polských poslanců chce, aby parlament prohlásil Ježíše Krista polským králem. O návrhu usnesení, pod nějž se podepsalo 46 poslanců z konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), katolické Ligy polských rodin a z Polské lidové strany (PSL), informoval ve středu polský deník Rzeczpospolita. Návrh už zamířil do úřadu maršálka Sejmu Marka Jurka.

Článek

Autoři návrhu vyjmenovávají historické i teologické argumenty pro prohlášení Krista polským králem. Odvolávají se na křesťanskou tradici v Polsku, opírají se o autoritu zemřelého polského papeže Jana Pavla II. a primase Stefana Wyszyńského.

Projekt poslanci připravili před několika týdny, ale po zveřejnění aféry s neonacisty v Lize polských rodin a sexuálním skandálu v Sebeobraně prý nebylo vhodné politické klima na podobné ideje, a proto nápad tehdy nezveřejnili.

Doufají, že doba před Vánocemi je optimální. "Možná by o věci mohli uvažovat jako křesťané, nikoliv jen jako politici," říkají poslanci PiS opozici.

Řada opozičních poslanců ale nešetří kritikou. Příznivci v opoziční Občanské platformě chtějí, aby se k návrhu nejdřív vyjádřila biskupská konference.

Církev je proti. "Kristus nepotřebuje deklaraci polského Sejmu, že je králem našich srdcí," reagoval na návrh biskup Tadeusz Pieronek. Podle představitelů katolické církve by se měli poslanci modlit a kát se, ale neplést se do církevních věcí. Věřícím podle Pieronka plně stačí Ježíšova slova z Evangelia sv. Jana, kterými odpovídá Pilátu pontskému: "Ano, já jsem král. Já jsem se proto narodil, a proto jsem přišel na svět, abych vydal svědectví pravdě".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám