Hlavní obsah

Celá jedna třída rakouské školy stála za 1700 krádežmi

VILLACH

Třiadvacet děvčat a tři mladíci ve věku 15 až 17 let z jediné třídy polytechniky v jihorakouském Villachu se dopustili více než 1700 krádeží a desítek vloupání. Dohromady napáchali dnes už bývalí spolužáci škody za zhruba 40 tisíc eur (více než 1,1 miliónu korun). Odsouzeno bylo 21 z nich k veřejně prospěšným pracím nebo k podmíněnému vězení v délce od dvou do pěti měsíců.

Článek

Deník Österreich poznamenává, že to v pátek u soudu v korutanském Klagenfurtu vypadalo jako na třídní schůzce. Do soudní síně totiž nenastoupila jen kompletní bývalá třída výtečníků - lavice pro veřejnost obsadili jejich rodiče, kteří napjatě sledovali, jaký ortel soud nad jejich ratolestmi vyřkne.

Každé z jejich dítek se totiž od podzimu 2004 do loňského léta dopustilo v průměru 70 deliktů. Soudci po posuzování 1787 přečinů potvrdili, že s tak rozsáhlým procesem se ještě nesetkali. Mladiství kradli v centru Villachu hlavně oblečení, kosmetiku, hudební i filmové disky. Pikantní je zejména skutečnost, že většinu krádeží "vyřídili" během přestávek a prostojů mezi vyučovacími hodinami. Na trestnou činnost školní bandy se přišlo v letos v březnu.

Z někdejšího ducha pospolitosti mezi spolužáky toho prý mnoho nezbylo a obžalovaní se před soudem navzájem očerňovali. Když se jedna dívka nechtěla rozpomenout na svou účast při krádežích oblečení, zvolala její bývalá kamarádka: "Ta u toho přece byla několikrát!" referuje deník Die Presse. Když se soudce Norbert Jenny otázal, na co se vyslýchaná dívka specializovala, opáčila druhá obžalovaná bez váhání: "Na spodní prádlo u H"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám