Hlavní obsah

Nový generální tajemník OSN složil slib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Před Valným shromážděním OSN složil ve čtvrtek přísahu nově zvolený generální tajemník světové organizace Pan Ki-mun (62) z Jižní Koreje. Do funkce nastoupí na začátku ledna příštího roku. Chce organizaci reformovat a vylepšit její obraz poškozený korupcí. Vystřídá Kofiho Annana (68), který stál v čele Spojených národů deset let.

Článek

Svou pověst bezbarvého a nenápadného úředníka však narušil hned ve svém nástupním projevu, v němž nečekaně nepřímo kritizoval svého předchůdce. "Jedním z mých hlavních úkolů bude vdechnout život mnohdy slabému sekretariátu a získat pro něj novou důvěru," prohlásil Pan Ki-mun v projevu, který pronesl střídavě anglicky a francouzsky. Zdůraznil zároveň, že chce prosadit i "nejvyšší etické standardy". Dobré jméno OSN je jednou z nejvyšších hodnot," řekl plánu. Ujišťuji vás, že vás povedu příkladem." Oč méně mluvil o válkách, o to více se soustředil na reformy OSN.

Dosavadní generální tajemník Kofi Annan si získal celosvětové uznání pro své mírové iniciativy, jsou mu však často vyčítány nedostatky v interním vedení úřadu. Obrazu OSN ublížila korupce mezi vysokými úředníky. Provázela zejména program ropa za potraviny určený pro Irák. [celá zpráva] Obraz organizace poškodila také obvinění, že vojáci OSN zneužívaly ženy včetně nezletilých dívek. [celá zpráva]

Valné shromáždění se s Annanem rozloučilo opakovaným dlouhým potleskem vstoje a vyslovilo mu "hlubokou vděčnost" za jeho neúnavné úsilí o bezpečnost, mír a lidská práva.

Annan v závěrečném projevu na rozloučenou znovu kritizoval Spojené státy za jejich válku proti Iráku. "Mír a bezpečnost není možné trvale zajistit, pokud nevycházejí z respektu k zákonům a lidským právům. Loučím se s přesvědčením, že OSN dnes dělá více a koná lépe než kdykoli dříve, ale naše práce ještě zdaleka není ukončena," řekl. Svému nástupci věří. "Naše organizace bude v dobrých rukou," řekl.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám