Hlavní obsah

Zásoby ropy se ztenčují

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka po ropě se v letošním roce zvýší o 1,1 miliónu barelů a dosáhne 84,5 miliónu barelů denně. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Příští rok se tempo růstu zvýší na 1,7 procenta a celkově bude zapotřebí 85,9 miliónu barelů ropy denně.

Článek

V listopadu se dodávky ropy snížily o 50 tisíc barelů na 85,4 miliónu barelů denně, což jde na vrub kartelu OPEC. Ten těžil méně, zatímco dodávky ropy v průmyslových zemích se zvýšily.

Kartel OPEC podle IEA v listopadu dodával na trh 28,9 miliónu barelů ropy denně, což bylo o 555 tisíc barelů méně než v říjnu. Důvodem byla nižší těžba v Saúdské Arábii, SAE, Íránu, Iráku a Venezuele. Volné kapacity bez Iráku v listopadu činily asi 2,4 miliónu barelů denně.

IEA odhaduje, že v letošním roce se zásobování mimo země OPEC sníží o 40 tisíc barelů denně, zatímco příští rok by měl pokles činit 115 miliónů barelů denně. Mimo země OPEC by dodávky ropy měly v příštím roce činit 52,6 milionu barelů denně a nejvyšší růst bude zřejmý v Severní Americe, bývalém Sovětském svazu, Brazílii, Angole a Súdánu.

Předpověď na příští rok zastiňuje vývoj v USA, kde se spotřebovává nejvíce ropy a ropných produktů na světě. Vývoj poptávky tak podle IEA bude záležet na rozsahu zpomalení růstu americké ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám