Hlavní obsah

Jarní tip na výlet: výstup k Pravčické bráně, sestup do Edmundovy soutěsky

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je dobou vysloveně zvoucí k výletům - oblíbeným cílem může být například Hřensko se světoznámou Pravčickou bránou nalézající se ve skalách nad obcí a rovněž jedna malebná soutěska.

Foto: Jana Bečková

Pravčická brána

Článek

Na místo jsme se vypravili z Prahy. Po příjezdu vlaku v 10 hodin do Děčína nám hned za 5 minut odjížděl autobus v potřebném směru. Linka autobusu jela přímo pod cestu vedoucí k Pravčické bráně - lze také vystoupit u informačního centra a vydat se pěšky k východisku cest, které se nazývá U tří pramenů. 

Trasa vede po červené značce, která se od místa U tří pramenů napojuje také a je souběžná s naučnou stezkou. Stoupáme pozvolna po cestě, avšak s blížícím se cílem je cesta stále náročnější a pro méně zdatného turistu a starší výletníky nevhodná. Před koncem výstupu můžeme ještě shlédnout jeskyni českých bratří po zhruba třísetmetrové odbočce.

Po šesti kilometrech stoupání od infocentra v Hřensku se dostáváme pod Pravčickou bránu a horskou chatu Sokolí hnízdo, ve které je možnost občerstvení v restauraci. Vstup do areálu je zpoplatněn. Zde si můžeme prohlédnout slavnou Pravčickou bránu. Je to největší přírodní pískovcová brána v Evropě. Její šířka je 26 m a vysoká je 16 metrů. Od roku 1982 je již nepřístupná na svém vrcholku, jelikož turisté v jejím hřbetu vychodili rýhu hlubokou 80 cm a geologové měli obavy, že by se klenba mohla postupným ztenčováním zhroutit. Z okolních vyhlídek je ovšem možnost pohlédnout do okolí.

Nyní se vydáme dále po cestě, která po vrstevnici kopíruje zdejší skalní masiv - cílem je Mezní Louka. Po cestě plynule klesáme, po levé straně se nad námi tyčí skalní masiv a po pravé ruce pod námi je prudká strž do údolí. Tato část cesty je dlouhá asi 3 km a končí prudkým sestupem ze schodů, kdy vstoupíme na mírnou lesní cestu, která nás již dovede na Mezní Louku. Zde je možnost občerstvení v restauraci stejnojmenného hotelu.

Další část cesty nás zavede po zelené značce po silnici do obce Mezná, projdeme částí obce a za restaurací Na vyhlídce odbočíme doleva a prudce sestupujeme po schodech - sestup je skutečně prudký a není vhodný pro rodiny s dětmi s kočárky. Dostaneme se na rozcestí Mezní můstek, odkud můžeme jít do Divoké, nebo Edmundovy soutěsku. 

Edmunova soutěska je přehrazená říčka Kamenice, kde před více než sto lety vznikla klidnější část říčky Kamenice, která je vhodná k plavbě. Proplouváme soutěskou a nasloucháme výklad bidlaře o místních skalních útvarech, jež připomínají zvířata. Zde si musíme dát pozor, jelikož poslední loď vyjíždí z horní zastávky v 18 hodin. Po tomto čase již není možno tuto turistickou trasu dokončit, protože je to jediná cesta, jak se dostat do Hřenska. 

Po vystoupení z loďky pokračujeme po pohodlné zpevněné turistické stezce vedoucí přímo k autobusové zastávce místní autobusové dopravy, odkud se dostaneme do Děčína na vlakové nádraží. 

Více fotografii z výletu naleznete ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám