Hlavní obsah

Australská armáda zabije 15 tisíc klokanů

DPA, Lenka Hloušková
MELBOURNE

Australská armáda dostala ve středu zakázku tamějšího státu Victoria na zabití 15 tisíc klokanů. Zvířata se podle úředníků v oblasti přemnožila a vážně narušují ekologickou rovnováhu lokality.

Článek

"Nejsme vrazi. Problém ale pomalu přerůstá do katastrofy. Nechceme, aby se z postižených oblastí, kde se zvěř přemnožila, staly jen vyprahlé pustiny," uvedl k akci za vojsko poručík Mike Hannan.

Nelehké rozhodnutí Victoria přijala po dubnovém sčítání zvěře, kdy se zjistilo, že tu žije 36 tisíc kusů oblíbeného symbolu Austrálie. V příštích týdnech by měl jejich počet klesnout na dvě třetiny, tj. na 24 tisíc. Hromadné vybíjení klokanů čeká zejména na region Puckapunyal.

Ochránci přírody protestují

Ministerstvo životního prostředí, které zakázku zadalo, počítá do budoucna ještě s další výraznou redukcí. K tomu potřebuje nové sčítání zvěře, které je naplánované na konec srpna.

Ochránci přírody s tímto krokem státu nesouhlasí. Podle nich měla vláda zvažovat i jiná řešení než odstřel, například hromadné přemístění přemnoženého druhu do jiných lokalit. "Klokani se tu začali hromadit proto, že jim překáží ve volném stěhování elektrický plot chránící Melbourne," vysvětlila aktivistka z organizace Osvobození zvířat. 

Reklama

Výběr článků

Načítám