Hlavní obsah

Discovery neodstartoval kvůli špatnému počasí

Novinky, BBC, ian.cz, NASA
CAP CANAVERAL

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve čtvrtek místního času odložil start raketoplánu Discovery. Důvodem bylo špatné počasí. Nad floridským Mysem Canaveral byla nízká oblačnost a foukal silný vítr. Start byl posunut na sobotu 20:47 místního času ( neděli 2:47 SEČ).

Článek

NASA start zrušila na poslední chvíli, jen asi dvě minuty před plánovaným startem. Raketoplán měl vyletět ve 3:36 středoevropského času. Hladina oblaků ale byla tak nízko, že neumožňovala bezpečný start. Vhodné podmínky pro vzlet budou trvat až do 17. prosince.

Raketoplán by mohl teoreticky vyletět už v pátek, počasí se má ale výrazněji zlepšit až v sobotu.

Start byl proto přesunut na sobotu 20:47 místního času. Půjde o první noční start od obnovení letů raketoplánů po havárii Columbie v roce 2003. Raketoplán může startovat i za tmy, ale NASA upřednostňuje denní starty. Ve dne totiž videokamery umožňují lépe zachytit povrch stroje a případná poškození tepelné ochrany, která způsobila raketoplánům největší problémy. Odborníci jsou ale přesvědčeni, že zlepšili ochranu hlavní palivové nádrže, takže pěna, která se z ní odtrhávala už nemůže poškodit tepelnou ochranu raketoplánu.

Cílem mise je dostavba ISS

Na palubě raketoplánu bude sedm lidí, ve vesmíru stráví dvanáct dní. Hlavním úkolem současné mise STS-116 je dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) další část příčného příhradového nosníku a zásoby nutné k dalšímu rozšíření stanice. K přepravě bude využit modul SpaceHab-SM.

Dalším úkolem dvanáctidenní mise je dopravit na stanici nového člena posádky. Američanka Sunita Lyn Williamsová nahradí Němce Thomase Reitera. Ten je na palubě ISS od července.

Během mise mají být uskutečněny také tři výstupy do kosmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám