Hlavní obsah

Ugandská armáda pátrá po desítkách školaček unesených rebely

– KAMPALA

Asi osm desítek ugandských gymnazistek nadále zůstává v rukou únosců z Armády božího odporu (LRA). Ti je ze školy ve městě Rwara na severovýchodě země unesli v noci na úterý. Některým dívkám se podařilo utéci ještě během útoku, jedenáct dalších se skrývalo v okolí. Ugandská armáda pokračuje v honu na únosce.

Článek

Přepadení římskokatolické školy bylo dalším incidentem 16 let trvající války LRA proti vládě státu. Terčem útoku rebelů se dříve stala také dívčí střední škola v Soroti 50 km od Rwary.

Podle zdrojů OSN unesli rebelové z LRA za poslední rok asi pět tisíc dětí. Chlapce využívají  jako vojáky pro přední linie a dělníky, z dívek dělají sexuální otrokyně. 

Armádní velitel Shaban Bantariza uvedl, že takovým útokům se prostě nedá zabránit. Žádná síla nedokáže ochránit každou školu a každou vesnici, kam se teroristé z LRA vplíží, aby unesli dívky. Na to bychom potřebovali asi tak dva milióny vojáků, prohlásil Bantariza.

Boje vládní armády s LRA vyhnaly z domovů za 16 let konfliktu na 800 tisíc civilistů na severu Ugandy. Poslední zprávy hovoří o tom, že se aktivity rebelů přesunuly i na východ země.

LRA je fundamentalistická skupina, která tvrdí, že chce v Ugandě nastolit vládu podle křesťanského desatera. Od roku 1986 vede partyzánskou válku proti vládě prezidenta Yoweriho Museveniho ze svých základen na území Súdánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám