Hlavní obsah

USA předložily požadavky na zrušení víz

WASHINGTON

Na českém velvyslanectví ve Washingtonu se ve čtvrtek večer uskutečnila první schůzka upřesňující podmínky pro změny vydávání víz ohlášené prezidentem Georgem Bushem. O schůzce informovala mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Článek

První schůzka potvrdila úterní prohlášení amerického prezidenta George Bushe, že zavedené pojetí bezvízového styku je překonané, protože vzniklo ještě před teroristickými útoky z 11. září 2001. Tehdy Američané kladli důraz na zamezení nelegální ekonomická migrace; dnes je ale nutné brát zřetel především na aspekty bezpečnostní, tedy na boj proti terorismu a mezinárodní trestné činnosti. [celá zpráva]

Američané uvedli, že mají sedm předběžných bezpečnostních kritérií, páteř systému mají tvořit čtyři. Jde o výměnu informací o ztracených a odcizených cestovních dokladech, repatriaci občanů, kteří pobývají v USA v rozporu s americkými předpisy. Dále jde o výměnu informací o cestujících do USA a zavedení elektronického systému pro sdílení dat.

Dále pak USA požadují finalizaci dohod o umístění ozbrojených agentů (Air Marshals) na paluby letadel pro některé přímé lety do Spojených států, zavedení cestovních dokladů s ochrannými elektronickými prvky a zvýšenou bezpečnost na letištích v jednotlivých zemích.

Schůzky se zúčastnili zástupci zemí participujících v tzv. Koalici pro vízovou rovnoprávnost, jejíž vznik na konci září inicioval v New Yorku ministr zahraničních věcí ČR Alexandr Vondra. Tvoří jí země V4 včetně ČR a pobaltské země. Schůzky se zúčastnily se i další členské země EU, které s USA nemají bezvízový styk, tedy Řecko, Malta a Kypr. Přizvány byly i Bulharsko a Rumunsko, které jsou už členskými zeměmi NATO a do EU vstupují 1. ledna 2007.

Na briefingu byl i zástupce Evropské komise ve Washingtonu. Za americkou stranu se jednání zúčastnili zástupci ministerstva pro vnitřní bezpečnost a ministerstva zahraničních věcí USA.

Ministr Alexandr Vondra odhaduje, že Češi by mohli jezdit do USA bez víz do dvou let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Ambasáda USA urychlí víza obchodníkům

Americké velvyslanectví zkrátí lhůtu pro vydávání víz českým obchodíkům cestujícím do USA, kteří jsou členy pražské Americké obchodní komory. Tuto novou...

Bush: ve vydávání víz se chystá změna

Prezident USA George W. Bush během úterní návštěvy v Estonsku oznámil, že ve spolupráci s Kongresem se zasadí o změnu postoje vlády USA ke kritériím...

Výběr článků

Načítám