Hlavní obsah

K Filipínám se blíží tajfun Durian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

Tajfun Durian s větrem o rychlosti 150 kilometrů v hodině se blíží k Filipínám. K pevnině by podle meteorologů mohl dorazit ve čtvrtek večer nebo v pátek ráno a místní úřady už vydaly varování pro desítku provincií v hlavním oblast Luzon, píše agentura Reuters.

Článek

Meteorologové se obávají, že by Durian mohl zesílit na nejvyšší kategorii pět, protože stále nabírá na síle. Luzon je nejzalidněnější oblast z Filipín rozkládajících se na více než sedmi tisících ostrovech a ostrůvcích. Obyvatelé se musí připravit na záplavy v níže položených oblastech, prudké deště a sesuvy půdy.

"Uvedli jsme do stavu pohotovosti naše operační střediska pro mimořádné události a vyslali poradce do dvanácti provincií," řekla Agnes Palaciová, která řídí operace pro případ přírodních katastrof.

"Koordinační střediska už začala připravovat zásoby léků a těžkou techniku potřebnou při sesuvech." Tajfun by se mohl přehnat v blízkosti hlavního města Manily, kterou koncem září postihl tajfun Xangsane. Dva další tajfuny zasáhly Filipíny koncem října a začátkem listopadu. Největší zkázu na Filipíny přinesl tajfun v roce 1991, při němž zahynulo na ostrově Leyte více než 5000 lidí. V roce 2004 při sérii bouří zahynulo nebo zmizelo 1800 lidí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám