Hlavní obsah

Šéf NATO: v Afghánistánu chybí pětina sil

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIGA

Alianci stále chybí na jihu Afghánistánu asi pětina požadovaného počtu sil. V úterý na to upozornil šéf NATO Jaap de Hoop Scheffer alianční summit v Rize, který v ovzduší jisté nervozity hledá způsob, jak modifikovat vzhledem k neočekávaným potížím svůj válečný plán ve zmíněné zemi.

Článek

"Měli jsme těžké léto," řekl de Hoop Scheffer s poukazem na rozšíření působnosti spojenců i na jih a východ Afghánistánu, kde Tálibán klade největší odpor, a vyzval, aby nicméně problémy nebyly dramatizovány. Summit za mimořádných bezpečnostních opatření rozebírá afghánskou operaci, největší v 57leté historii Aliance, a v jeho programu tentokrát chybí tradiční setkání s partnerskými zeměmi a také zasedání Rady NATO-Rusko.

Mezinárodní mise ISAF vedená Aliancí má nyní v zemi 32 tisíc vojáků a velitelé od podzimu marně žádají o posilu 2500 mužů. Devadesát procent z celkových ztrát na životech připadají na bojové jednotky USA, Británie, Kanady a Nizozemí, zatímco výsadky Německa, Španělska a Itálie jsou v bezpečnějších oblastech. "Stojí mise za to?" "Nezačínejme s ukazováním prstem," varoval kanadský ministr zahraničí Peter McKay, jehož země už ztratila více než 40 vojáků. "Klaďme si spíš neustále otázku, zda naše mise stojí za to," řekl a zastal se Německa, které velí severnímu sektoru.

Berlín je pod tlakem, aby vyslal vojáky i na kritický jih, ale kancléřka Angela Merkelová odmítla rozšíření mandátu sil, i když svolila k výpomoci silám ISAF jinde. Francouzský prezident Jacques Chirac přijel do Rigy s gestem dobré vůle - rozšířit působnost 1100členného francouzského kontingentu, působícího v oblasti Kábulu - a také s návrhem komplexně řešit afghánský problém vytvořením kontaktní skupiny s účastí Íránu.

Generální tajemník Aliance jeho myšlenku uvítal, ale jelikož šéf Elysejského paláce počítá i se zapojením Teheránu, očekávala se s napětím americká reakce.

Bush: životně důležitá operace

"Velitelé NATO musí dostat zdroje, o které požádají," prohlásil prezident USA George W. Bush v projevu na Lotyšské univerzitě a označil afghánskou operaci za životně důležitou. I v Afghánistánu musí platit, že útok na jednoho je útokem na všechny spojence, zdůraznil. Nespokojený velitel NATO generál James Jones upozornil, že politické rozhodnutí spojenců musí provázet i vyčlenění potřebných kapacit a že je třeba zrušit národní omezení pro nasazení sil, kterých je momentálně neuvěřitelných 50 a svazují velitelům ruce.

"Po vojenské akci, jakou byla například ofenzívní operace Medúza, musí rychle následovat programy obnovy ve spolupráci s ostatními mezinárodním organizacemi, jako je OSN či EU," naléhal Jones.

Podle Giulianiho je to psychologická válka

V situaci, kdy NATO hledá dodatečné kapacity, exstarosta New Yorku a možný prezidentský kandidát Rudolph Giuliani na konferenci řekl, že boj proti terorismu by měl být prioritou NATO, na který musí být připraveno, ale že je to víc psychologická válka. NATO v Rize podepsalo kontrakt na dodávku systému víceúrovňové raketové obrany svých sil na bojišti proti střelám středního a krátkého doletu a leteckým útokům s konsorciem amerických a evropských firem.

Tento systém je odlišný od protiraketové obrany proti balistickým raketám dlouhého doletu, jehož proveditelnost posoudí šéfové států a vlády včetně jeho propojením obdobným systémem USA. 

Na bezpečnosti summitu se podílí 27 vojáků liberecké brigády radiologické, biologické a chemické ochrany, kteří pro případ mimořádné situace zřídili dekontaminační stanici pro kolegy v uniformách z jiných zemí v neutěšených prostorách bývalé rižské vojenské nemocnice. Český prezident Václav Klaus se v úterý zúčastnil pracovní večeře šéfů států a vlád 26 členských zemí NATO. Premiér Mirek Topolánek je v Rize očekáván ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám