Hlavní obsah

Letadlo CIA přistálo i v Praze, tvrdí polský list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Expres z Guantánama", tedy proudový letoun Gulfstream přepravující nejdůležitější vězně americké tajné služby CIA, přistál v roce 2003 přinejmenším sedmkrát v Polsku. Napsal to polský list Gazeta Wyborcza, podle něhož jednou tento letoun přiletěl i z Prahy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Článek přiživuje podezření, že se středoevropské vlády podílely na údajných nezákonných operacích CIA při nakládání s osobami podezřelými z terorismu. Ministr bez portfeje Prezemyslaw Gosiewski v rozhlasovém rozhovoru připustil, že "podezření je třeba znovu prošetřit" a případně přehodnotit dosavadní kategorické popírání Varšavy.

"Z mezinárodního registru letů vyplývá, že Gulfstream V s imatrikulačními čísly N379P jen mezi únorem a červencem 2003 přistál šestkrát na (varšavském letišti) Okecie a jednou v Szymanech u Mazurských jezer. Čtyřikrát přilétl z Afghánistánu, jednou z Maroka a jednou z Prahy (29. června)," napsal deník.

"Z Polska odlétal do kyperské Larnaky a uzbeckého Taškentu, do Prahy a dále do Washingtonu, do marockého Rabatu i afghánského Kábulu." Z Afghánistánu byli podle listu přepravováni do různých částí světa zajatí členové teroristické organizace Al-Káida. V Maroku a Uzbekistánu je totiž na rozdíl od USA či Evropy povoleno vězně mučit.

"Nemám důkazy o existenci věznic (CIA) v Polsku, ale na trase Kábul-Varšava-Maroko-Uzbekistán-Guantánamo nelétaly diplomatické návštěvy šéfů CIA. To je trasa mučení. Tyto předpoklady jsou natolik silné, že by to někdo v Polsku měl konečně objasnit," prohlásil v listu britský novinář Stephen Grey, který jako první odhalil roli Gulfstreamu N379P při transportu osob podezřelých z terorismu na Guantánamo.

Podle Greye Varšava či Szymany sotva Američanům mohly sloužit jako místo k doplnění paliva, na to měli britská letiště, Frankfurt či Prahu. Avšak pouze Poláci mohou nalézt důkazy o tajných vězeních CIA. Pouze polská vláda má totiž přístup k záznamům o letech vrtulníků z varšavského letiště po přistání letounů CIA, anebo může odhalit, co se dělo ve výcvikovém středisku rozvědky v Szymanech.

Již loni na podzim americké organizace na ochranu lidských práv a americký tisk ukázaly na Polsko a Rumunsko jako na místa, kde prý CIA tajně věznila lidi podezřelé z terorismu. Varšava a Bukurešť to ale mnohokrát kategoricky popřely. Ministr Gosiewski v dnešním rozhovoru pro stanici TOK FM nicméně připustil, že nové informace zpochybňují věrohodnost vyjádření bývalého prezidenta Kwaśniewského a ministra obrany Szmajdzińského, že v Polsku se nic nekalého nedělo. Nemá však prý smysl, aby vznikala nová vyšetřovací komise, záležitost má vyjasnit ministerstvo obrany.

Americký prezident George Bush v září přiznal existenci tajných věznic mimo USA, ale neupřesnil, kde se nalézaly či nalézají. Avšak nyní hodlá přepravu teroristů do míst, kde mohli být mučeni, vyšetřit i Kongres, v němž získali většinu Bushovi oponenti z Demokratické strany. 

Reklama

Výběr článků

Načítám