Hlavní obsah

V Rize začne večer summit NATO

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Roškot (Riga)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIGA

Pracovní večeří začíná v úterý v lotyšské metropoli Rize dvoudenní summit 26 šéfů států a vlád zemí NATO. Politici se zaměří hlavně na potíže operace v Afghánistánu, rozšíření partnerských vztahů a transformaci Aliance. ČR zastupuje prezident Václav Klaus a ministři zahraničí a obrany Alexandr Vondra a Jiří Šedivý. USA zastupuje prezident George Bush.

Článek

.Šéf diplomacie Alexandr Vondra přiletěl do Rigy samostatně již v pondělí, protože se podílel na doprovodné konferenci mladých osobností a zahájení konference o transformaci aliance v éře globalizace, na níž promluví k úloze NATO na Blízkém východě.

Hlavním tématem je Afghánistán

"Riga by měla rozvinout to, co jsme se v Afghánistánu naučili. Změnily se hrozby a zároveň se změnily kapacity," uvedl před příletem do Rigy ještě v Estonsku americký prezident George W. Bush. Překvapivě také sdělil: "Bude se hovořit o dalším rozšířením NATO." Na současném summitu se přitom rozšíření neplánuje a další rozšíření nemělo být příliš aktuální, i když se předpokládá, že za dva roky bude přijato Chorvatsko.

Ještě v pondělí večer ale nebylo jasné, zda se spojenci shodnou na posílení svých sil v Afghánistánu i na doplnění a operační schopnosti nových sil rychlé reakce NATO. "V této chvíli nemám nic nového a stále na tom pracuji," řekl na tiskové konferenci v Rize generální tajemník aliance Jawo de Hoop Scheffer. Aliance by měla začátkem roku v rámci NRF mít 25 000 vojáků v plné pohotovosti.

Afghánská mise bude splněna

Zároveň Scheffer zdůraznil, že Afghánistán zůstává přes zhoršující se násilí "splnitelnou misí". Na konferenci předcházející summitu NATO rovněž uvedl, že aliance by měla být schopna předat kontrolu nad zemí afgánským silám postupně v roce 2008.

NATO převzalo z rukou Američanů velení mise ISAF v Afghánistánu. [celá zpráva] Na jihu a východě země se potýká se stále aktivnějšími povstalci z Tálibánu.  [celá zpráva]  Síly ISAF mají  32 000 vojáků, ale jejich velitel James Jones minulý týden zdůraznil, že členské země stále dostatečně neodpověděly na jeho výzvu ze září poskytnout dalších 2500 vojáků a další letecké kapacity. [celá zpráva

Německá vláda před zahájením znovu odmítla rozšíření svého početného vojenského výsadku v Afghánistánu a jeho přesun na neklidný jih země. Kancléřka Angela Merkelová sdělila, že "výlučně vojenské nasazení nevede z německého pohledu k úspěchu". Naopak francouzský prezident Jacques Chirac zřejmě slíbí rozšíření 1100členného francouzského kontingentu působícího u Kábulu.

Summit se bude dále snažit v dlouhodobém horizontu nalézt poslání pro alianci na počátku 21. století, které přináší hrozby jako terorismus. Zabývat se bude i misí KFOR v Kosovu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám