Hlavní obsah

Berlusconi zkolaboval při projevu

Právo, DPA, BBC, nek
ŘÍM

Bývalý italský premiér a nynější vůdce pravicové opozice Silvio Berlusconi (70) zkolaboval v neděli při emotivním projevu ke svým stoupencům v toskánském městečku Montecatini Terme poblíž Florencie. Lékaři po prvních prvních prohlídkách zjistili expremiérovi menší problémy se srdcem a nařídili hospitalizaci.

Článek

Televize RAI ukázala záběry, na nichž se Berlusconimu při proslovu, v němž ostře kritizoval vládu premiéra Romana Prodiho, začaly zavírat oči, načež omdlel. Jeho asistenti jej však stačili zachytit a odvést do zákulisí.

Berlusconiho stranický kolega Marcello Dell'Utri posluchače uklidňoval a ujišťoval, že se řečník vrátí k řečnickému pultu. Lékaři to ale expremiérovi nedoporučili, proto bylo shromáždění předčasně ukončeno a Berlusconi odletěl do svého sídla u Milána. K vrtulníku prý došel již sám.

"Na několik vteřin ztratil vědomí. Příčinou může být únava, ale také příliš vysoká teplota v místnosti," řekl Berlusconiho osobní lékař Umbwerto Scapagnini novinářům.

Lékaři nařídili hospitalizaci

"Daří se mu už mnohem lépe," oznámil pouději Berlusconiho mluvčí Paolo Bonaiuti. Lékaři po prvních prvních prohlídkách konstatovali menší problémy se srdcem a nařídili Berlusconimu hospitalizaci. "Našli něco na elektrokardiogramu, něco jako nepravidelný pulz, a tak mě chtějí mít 24 hodin na pozorování," řekl Berlusconi novinářům před odjezdem do milánské nemocnice San Raffaele, kde zůstane přinejmenším do pondělí, kdy budou provedeny další důkladné testy.

První informace z Berlusconiho okolí hovořily o tom, že jeho náhlou slabost zřejmě zapříčinila antibiotika, která v těchto dnech užíval. Uvádělo se také, že Berlusconiho stihl pokles krevního tlaku a hladiny cukru v krvi.

Berlusconi, nejbohatší Ital a majitel obřího mediálního koncernu, nyní čelí soudnímu procesu, kde se má zodpovídat z údajných podvodů a praní špinavých peněz, za což mu hrozí až dvanáct let vězení. Expremiér obvinění odmítá. Proces začal minulý týden, vzápětí byl odročen na pondělí, Berlusconi se ho ale zřejmě nebude moci zúčastnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám