Hlavní obsah

Komando odvedlo bouřliváka Bového rovnou z jeho salaše

DPA, Jaroslav Zbožínek, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Známý francouzský bojovník proti globalizaci a farmář José Bové (49 je znova za mřížemi. Během rozsáhlé a překvapivé bezpečnostní akce, která připomínala scénu z akčního filmu, jej v neděli nad úsvitem přímo na jeho statku v poblíž jihofrancouzského Millau zatklo komando čítající 80 policistů, psy a jeden vrtulník.

Článek

Bové totiž musel nastoupit desetiměsíční trest, k němuž byl podmíněně odsouzen před několika lety za dva případy ničení geneticky modifikované kukuřice na polích. Letos v únoru ale soud v Montpellier kvůli jeho jinému incidentu z roku 2001 shledal, že Bové nedodržel podmínky verdiktu a nařídil výkon trestu.

Zatčení Bového se obešlo bez násilí a komplikací, když příslušníci zásahové jednotky nejprve vyrazili dveře usedlosti, kde chová ovce, a překvapili jej ve spánku. Vyvolalo tím vlnu odporu mezi zemědělskými odboráři a levicovými stranami.

Zatčení vzbudilo protesty

Bového advokátka Francois Rouxová prohlásila, že je šokována způsobem zadržení svého klienta. Zásah označila za nepřípustnou "operaci komanda", kvůli níž hodlá podat trestní oznámení pro porušování domovní svobody. "Je nepochopitelné, že úřady takto postupují proti někomu, kdo vždy kladl jen pokojný odpor," prohlásila Rouxová. Sám Bové podle ní již dříve ujišťoval, že se zatčení nebude bránit.

Rovněž opoziční socialisté a Zelení označili zásah policie za skandální a nepřiměřený.

Řešením je amnestie

Komentáře stoupenců Bového ale odmítl ministr spravedlnosti Dominique Perben. Na tiskové konferenci prohlásil, že rozsah akce byl pojat jako preventivní opatření. "Chtěli jsme tím předejít situaci, v níž by se Bového stoupenci snažili jeho transport blokovat," zdůraznil Perben.

Ministr nakonec nevyloučil, že prezident Jacques Chirac Bového u příležitosti blížícího se státního svátku Francie - 14. července - omilostní. Částečné amnestie se Bové dočkal i loni, kdy mu prezidentská amnestie zkrátila tříměsíční trest za poškození restaurace McDonald´s na 44 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám