Hlavní obsah

Pákistánský prezident zrušil trest smrti pro Brita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf zrušil trest smrti pro Brita odsouzeného v Pákistánu za vraždu taxikáře. Trest mu zmírnil na doživotí. Ve čtvrtek o tom informovaly pákistánské úřady.

Článek

"Prezident mu ve středu změnil trest smrti na doživotní trest," sdělil bez dalších podrobností vysoký pákistánský činitel.

Britský muslim pákistánského původu Mirza Tahir Hussain (36) byl obviněn, že v roce 1988 zastřelil taxikáře. Hájil se tím, že se ho oběť pokusila sexuálně zneužít a výstřel z jeho pistole vyšel náhodou při rvačce, která následovala. Státní soud tyto argumenty uznal a osvobodil ho.  

Islámský tribunál však rozhodnutí státního soudu ignoroval a v roce 1998 rozhodl, že má být pověšen. Posledních 18 let tak Hussain strávil v pákistánském vězení.

Za jeho omilostnění se rozpoutala mezinárodní kampaň. Rozsudek měl být vykonán již na přelomu října a listopadu, v době návštěvy britského korunního prince Charlese v Pákistánu. Princ Charles se však do záležitosti osobně vložil a stejně jako premiér Tony Blair požádal o milost. [celá zpráva]

Podle zpravodajské stanice BBC budou Hussainova rodina a přátelé nyní usilovat o to, aby byl propuštěn, a mohl se vrátit do rodného Leedsu. Podle některých pozorovatelů mají poměrně dobrou šanci na úspěch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám