Hlavní obsah

Saddám: Agresoři spáchají sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irák je plně mobilizován a v případě, že Spojené státy zahájí válku, budou poraženy u bran Bagdádu. Řekl to irácký prezident Saddám Husajn v projevu k 12. výročí zahájení války v Perském zálivu. Podle agentury AFP zároveň prohlásil, že Irák je odhodlán přinutit k sebevraždě Spojené státy, které označil za "Mongoly naší doby".

Článek

Saddám občanům sdělil, že vypracoval plány, podle nichž bude útok amerických vojsk odražen. Západ podle jeho slov chová nepřátelství vůči Iráku i 12 let po válce. "Zmobilizovali jsme všechny kapacity - armádu, národ i vládu. Obyvatelé Bagdádu i jeho vedení jsou odhodláni přinutit Mongoly naší doby spáchat sebevraždu u jeho bran," řekl.

Obvinil západní kruhy, zejména sionistické, že se léta snaží vměšovat do záležitostí Blízkého východu. Zdůraznil, že se Americe nepodařilo Irák dobýt za války v Perském zálivu a že se z minulých chyb nepoučila. Vyzval občany, aby nepropadli strachu navzdory "početné armádě, kterou nepřítel shromáždil" v oblasti.

Iráku hrozí vojenský zásah, pokud se podaří dokázat, že má zbraně hromadného ničení. Ve čtvrtek objevené prázdné hlavice schopné nést chemické látky, nejsou ale ani podle USA potřebný důkaz, na jehož základě by bylo možné válku zahájit. Bagdád nález bagatelizoval a nejmenovaný americký představitel řekl, že důkazem by byly "velké zásoby chemických látek"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám