Hlavní obsah

Evropští socialisté a Arabové vítají vítězství demokratů v USA

Jako porážku amerického prezidenta George Bushe a zejména jeho politiky v Iráku hodnotí v prvních ohlasech výsledky amerických kongresových voleb politikové a analytici po celém světě. Vítají ji zejména evropští socialisté a naděje na změnu americké politiky na Blízkém východě si dělají i Arabové.

Článek

Výsledek úterních kongresových voleb v USA znamená "začátek konce noční můry", uvádí se v reakci socialistického klubu v Evropském parlamentu. V blahopřání adresovaném Nancy Pelosiové, která by se měla stát předsedkyní Sněmovny reprezentantů, šéf socialistických europoslanců Martin Schulz uvedl, že vítězství demokratů "umožňuje, aby Evropa a Spojené státy obnovily své partnerství".

Politika Bushovy vlády podle Schulze mnoho let konsternovala spojence Ameriky a způsobovala utrpení nespočtu lidí, především na Blízkém východě. Podle něj sociální demokraté vždy usilovali o to, aby tato nechuť Evropanů vůči "agresivní zahraniční politice Bushovy vlády nepřerůstala ve zcela neospravedlnitelný antiamerikanismus".

Arabské naděje zchladil americký velvyslanec v Iráku

Ve změnu zahraniční politiky USA po úspěchu demokratů také doufají arabské a muslimské země. Katarská televize Al-Džazíra se domnívá, že volby ovlivnila "nepopulární válka v Iráku", domácí skandály a nespokojenost veřejnosti s prezidentem Georgem Bushem. Rovněž íránská státní televize výsledek připsala Bushově "chybné strategii na Blízkém východě, zejména v Iráku a Afghánistánu".

Kuvajtský analytik Abdar Ridha Asírí prohlásil, že nynější špatná bezpečnostní a politická situace v Iráku je důsledek omylů Bushovy vlády. Vítězní demokraté by teď podle něj mohli Bushe přimět najít způsob, jak se z Iráku stáhnout a neztratit přitom tvář.

I experti, kteří od počátku invazi do Iráku kritizovali, poukazují na to, že náhlý odchod Američanů by přivodil bezpečnostní katastrofu celé oblasti. "Blízký východ by byl ponechán napospas sám sobě ve chvíli, kdy se Irák bude rozpadat a nořit do občanského konfliktu, kdy budou lidé prchat ze země, z níž se může stát inkubátor terorismu," řekl irácký analytik z dubajského ústavu pro výzkum oblasti Perského zálivu Mustafá Alaní.

Americký velvyslanec v Iráku Zalmay Khalilzad ujistil Iráčany, že po volbách se americká politika vůči této zemi nijak dramaticky nezmění. S tím souhlasí i australský politolog Michael McKinley, který uvádí, že ani demokraté nemají žádný jasný plán pro Irák, takže od nich nelze očekávat tlak na nějaké podstatně změny.

V Číně vyvolalo vítězství demokratů podle agentury AP určité obavy z toho, že Amerika se začne znovu více věnovat otázce dodržování lidských práv a pracovních podmínek v Číně, což by mohlo mít negativní dopad na americko-čínské obchodní vztahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám