Hlavní obsah

Slovenští učitelé stávkovali, děti měly radost, že se neučí

Novinky, Ivan Vilček
BRATISLAVA

Až devadesát procent všech mateřských, základních a středních škol na Slovensku v pátek neotevřelo své brány z důvodu stávky učitelů. Děti měly radost, že se neučí, ale rodiče si museli vzít dovolenou, když nechtěli nechat potomky bez dozoru.

Článek

Největší radost ze stávky měly děti. "Je to skvělé. Hrál jsem s klukama fotbal a díval jsem se na televizi," pochvaloval si Tomáš z Bratislavy, který chodí do druhé třídy. "Chápu, že učitelé jsou placeni velmi špatně a už mají dost ústrků, ale stávku měli oznámit mnohem dříve. Ráno jsem odvezl děti k babičce, protože ani já ani manželka jsme si nemohli narychlo vybavit dovolenou," řekl Právu Pavol Jakubec z Bratislavy. "Vzala jsem si dovolenou a jedeme s dětmi na chalupu už o den dříve, tak nám to docela vyhovuje," hodnotila situaci mladá maminka při nákupu v potravinách.

Většina učitelů stávku podpořila

Naprostá většina učitelů stávku podpořila, protože platy ve školství jsou velmi nízké, což je při neustále stoupajících cenách neúnosné. "Mám dvě děti a s dvacetiletou praxí dostávám osm tisíc, což mi nestačí ani na nájemné a na účty," stěžuje si učitelka z bratislavské základní školy v Beňovského ulici. Učitelé se obávají také plánovaného zrušení tarifních platů. To by mohlo znamenat možný další pokles reálních příjmů.

Některé soukromé a církevní školy se ke stávce nepřipojily. Nestávkovalo například ani bratislavské gymnázium v Tomašíkové ulici, kde to odůvodnili uzavíráním známek před koncem školního roku. "Plně podporujeme požadavky odborů, ale termín stávky nebyl zvolen šťastně. Ke konci školního roku organizujeme různé akce, výlety, proto jsme se ke stávce nemohli připojit," říká Norbert Gindl ředitel gymnázia Ladsislava Novomestského, které se rovněž ke stávce nepřipojilo. Pokud se problémy ve školství nevyřeší, brány slovenských škol se možná v září vůbec neotevřou. Odboráři totiž hrozí časově neomezenou stávkou.

Ministerstvo školství: stávky je předčasná

Ministerstvo školství považuje stávku za předčasnou. "Opravdu nevidím důvod ke stávce. O nedostatečném financování škol víme. Chybí nám více než miliarda korun a tento problém řešíme s resortem financí," uvedl státní tajemník ministerstva školství František Tóth.

Reklama

Související témata:

Související články

Odboráři: Školy neotevřeme

Školy neotevřeme, dokud nám vláda nedá peníze na zvýšení mezd, přitvrdili představitelé Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Stávkovou...

Výběr článků

Načítám