Hlavní obsah

Vdova po republikánovi McCainovi podpořila demokrata Bidena proti Trumpovi

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Washington

Cindy McCainová, vdova po dlouholetém senátorovi a republikánském uchazeči o Bílý dům z roku 2008 Johnu McCainovi, podpořila v listopadových volbách demokratického kandidáta Joea Bidena. Zpráva, kterou oznámil samotný Biden, je podle AP ohromnou ranou pro republikánského prezidenta Donalda Trumpa, a mohla by mu zhoršit volební vyhlídky v důležitém státu Arizona, odkud McCainovi pochází.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Cindy McCainová na fotografii z ledna

Článek

Cindy McCainová uvedla na Twitteru: „Můj manžel John se řídil krédem země na prvním místě. Jsme republikáni, ale především jsme Američané. V těchto volbách je jen jeden kandidát, který hájí naše národní hodnoty, a to je John Biden.”

Biden v úterý večer řekl svým dárcům, že se jej McCainová chystá podpořit ”kvůli tomu, co (Trump) říká o mém synovi, Johnovi a dalších, kdo jsou hrdinové, kteří sloužili své zemi. Však víte, řekl, že jsou ´břídilové a cucáci´”. Biden odkazoval na zprávy časopisu The Atlantic následně potvrzené agenturou AP, že Trump před dvěma lety zesměšňoval příslušníky americké námořní pěchoty pohřbené na hřbitově ve Francii. Prezident však zprávy médií popřel.

Vojáky nikdy neznevažuji, hájí se šéf Bílého domu

Zahraniční

Trump kontra McCain 

Trump má s rodinnou McCainových napjaté vztahy od té doby, co znevažoval Johna McCaina při své předvolební kampani v roce 2016. Tehdy řekl Trump o McCainovi: „Byl válečným hrdinou, protože byl zajat. Mám rád lidi, kteří nebyli zajati. On prohrál a strhl nás dolů. Nikdy jsem ho neměl rád. Nemám rád poražené.“ John McCain byl sestřelen 26. října 1967 při náletu na Hanoj. Katapultoval se ze svého lehkého útočného letounu A-4 Skyhawk a zraněný upadl do zajetí, ve kterém byl mučen.

McCain v roce 2016 do voleb nepodpořil ani Trumpa, ani jeho tehdejší soupeřku Hillary Clintonovou. „Není mi příjemné zříci se kandidáta mé strany,” řekl tehdy o situaci senátor.

Do sporů se oba dostali i po zvolení Trumpa prezidentem, kdy McCain blokoval v Senátu Trumpovu snahu zrušit zdravotní péči označovanou jako Obamacare. Trumpovi se ji nakonec nepodařilo zrušit a častoval McCaina urážlivými výroky.

Po triumfu porážka. Plán zrušit Obamacare se Trumpovi nevydařil

Amerika

Původně se neočekávalo, že McCainová podpoří přímo Bidena. Už na demokratickém sjezdu ale ve videoposelství mluvila o přátelství mezi Bidenem a jejím manželem. McCain sloužil jako vojenský poradce Bidena při jeho cestách do zahraničí, když byl Biden ještě senátorem. Ještě více je sblížilo, když Bidenova syna Beaua zabil v roce 2015 glioblastom, rakovina o tři roky později 25. srpna 2018 zabila i McCaina.

Ve věku 81 let zemřel americký republikánský senátor John McCain

Amerika

Na McCainově pohřbu promluvili bývalí prezidenti Barack Obama či George Bush mladší, Trump na něj nebyl na přání rodiny zesnulého pozván.

Reklama

Výběr článků

Načítám