Hlavní obsah

V Kongresu zasedne historicky nejmladší politik v novodobých dějinách USA

Novinky, Michal Sobotka
Washington

Republikán Madison Cawthorn se ve svých 25 letech stane nejmladším členem amerického Kongresu v novodobé historii země. Politický nováček, který sám sebe popisuje jako ústavního konzervativce, byl zvolen za 11. okrsek státu Severní Karolína.

Foto: Profimedia.cz

Madison Cawthorne se stane nejmladším členem Kongresu USA v historii

Článek

Cawthorn dokonce v primárkách mezi republikány porazil ve svém volebním okrsku Lyndu Bennettovou, kterou výrazně podporoval současný prezident Donald Trump. V samotné volbě o post reprezentanta za 11. okrsek pak porazil demokrata Morrise Davise.

Dosud nejmladší zvolenou političkou v Kongresu byla demokratka Alexandria Ocasiová Cortezová. Před dvěma lety zvítězila ve 14. okrsku New Yorku ve věku 29 let, 2 měsíců a 22 dnů. A právě kvůli ní kandidoval Cawthorn. „Naše víra, naše svoboda a naše hodnoty jsou pod útokem pobřežních elit a levičáků jako (mluvčí sněmovny) Nancy Pelosiová a Alexandria Ocasiová Cortezová,“ zdůvodnil své rozhodnutí.

Biden útočí na klíčové severovýchodní státy USA. Jeho trumfem jsou korespondenční voliči

Volby USA

Cawthorn byl v roce 2014 při autonehodě částečně paralyzován, používá invalidní vozík. Vlastní investiční společnost a je motivačním řečníkem. Ve svých politických názorech se vymezuje proti potratům, je zastáncem tvrdých protiimigračních zákonů a práva na držení zbraní.

Biden vystoupil s optimistickým projevem, Trump chce zastavit sčítání

Volby USA

Před třemi lety byl Cawthorn kritizován kvůli fotografii, kterou pořídil během výletu do Německa. Navštívil totiž Orlí hnízdo, tedy prázdninový dům nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Dům měl prý na seznamu míst, které si přál navštívit a „návštěva ho nezklamala“.

Prvenství ve volbách zaznamenal také stát Delaware, za který byla do Senátu zvolena transgender politička Sarah McBrideová. „Snad dnešní úspěch ukáže lidem s LGBTQ zaměřením, že je pro ně v naší demokracii místo,“ napsala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám