Hlavní obsah

Požáry a hurikán rázně vtrhly do volebního duelu Biden–Trump

Právo, CNN, ROŠ

Trump je klimatický žhář – a věda o oteplování ve skutečnosti nic neví. Tak se v pondělí počastovali soupeři o prezidentský úřad demokrat Joseph Biden a současný šéf Bílého domu Donald Trump. Ten přijel do Kalifornie spalované nevídanou vlnou požárů, zatímco z Mexického zálivu se na USA řítil hurikán Sally.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Dáte-li klimatickému žháři další čtyři roky v Bílém domě, proč by mělo kohokoli překvapit, že bude hořet víc Ameriky a že bude víc Ameriky pod vodou?“ zaútočil Biden na prezidenta, který připsal vinu za požáry v Kalifornii špatné údržbě lesů a bagatelizoval teorie o oteplování.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Demokratický kandidát na prezidenta USA a někdejší viceprezident Joe Biden během nominačního projevu

Demokrat současně nabídl svůj plán zelené infrastruktury, jenž má přinést pracovní místa a obnovu po roce ztraceném pandemií, jejíž kontrolu zpackal přístup Trumpovy administrativy.

Trump zaostává za Bidenem o devět procentních bodů

Volby USA

„Nemyslím si, že věda ví. Opravdu,“ přerušil Trump výklad kalifornského ministra přírodních zdrojů Wadea Crowfoota, že oteplování a sucho násobí požáry. „Bude se ochlazovat. Jen to sledujte,“ tvrdil prezident. „Kéž by s vámi věda souhlasila,“ odpověděl mu ministr.

Demokratický guvernér Kalifornie Gavin Newsom si ale Trumpa vychutnal. Poděkoval mu slušně za rychlou pomoc federální vlády a její objem, ale připomněl mu, že 57 procent pozemků v jeho státě je federálních a jen tři procenta tvoří lesy pod správou státu Kalifornie.

Biden: Trump přispívá k násilí

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám