Hlavní obsah

Obamův rekordní počet hlasů překonal i Trump

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sčítání hlasů prezidentských voleb v USA je stále v plném proudu a dosud není definitivně jasné, kdo bude příštím šéfem Bílého domu. Oba kandidáti ale mají rekordní podporu voličů. Demokrat Joe Biden překonal rekordní počet 69,5 milionu voličů ve čtvrtek, Donaldu Trumpovi se to povedlo o den později.

Článek

Až do letošních voleb bylo maximem 69,5 milionu voličů, které v roce 2008 přesvědčil ve volbách demokrat Barack Obama. Biden jich nyní má téměř 73,5 milionu a Trump Obamovu hranici překonal v pátek o přibližně 130 tisíc voličů. Podle serveru NBC navíc zbývá přepočítat ještě necelých 13,7 milionů hlasů v celých USA.

Obamovi dosud patřil i druhý nejvyšší výsledek v americké historii. V roce 2012 byl zvolen pro své druhé volební období se 65,9 miliony hlasů.

Georgia se mění, demokraté v ní posilují, napomohla tomu Abramsová

Volby USA

Až do letošních voleb se nejblíže jeho výsledkům přiblížila v roce 2016 demokratka Hillary Clintonová. Bývalá první dáma Spojených států získala zhruba o 62 tisíc hlasů méně než Obama ve svém druhém období. Přesto prohrála s Donaldem Trumpem, který sice měl přibližně o 2,87 milionu voličů méně, ale nasbíral více volitelů, a proto vyhrál.

V historii amerických prezidentských voleb se jednalo o jeden z pěti případů, kdy se vítězem voleb stal kandidát s menším počtem celkových voličů. Tři případy sahají do dávné historie (1824, 1876 a 1888). Ten poslední se pak odehrál na přelomu tisíciletí.

Zastavte to! Sčítejte dál! Rozpolcení Trumpovi voliči v ulicích to mají těžké

Volby USA

Republikán George Bush mladší tehdy v souboji s demokratem Alem Gorem prohrál o 543 895 hlasů. O jeho vítězství tehdy rozhodlo jen několik stovek hlasů ve státě Florida. Přepočet hlasů tehdy ukončilo rozhodnutí Nejvyššího soudu, který rozhodl 5 : 4 ve prospěch Bushe, jenž se tak stal 43. prezidentem Spojených států.

Foto: Novinky

Zisky celkových počtů voličů v amerických volbách

Reklama

Výběr článků

Načítám