Hlavní obsah

Georgia se mění, demokraté v ní posilují, napomohla tomu Abramsová

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěch demokrata Joea Bidena v Georgii, jemuž se zde podařilo stáhnout náskok Donalda Trumpa a nakonec ho i předstihnout, ukazuje, jak se tento jižanský stát mění. Přispěla k tomu i černošská demokratická politička Stacey Abramsová.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Stacey Abramsová na mítinku podporujícím kandidátku na viceprezidentku Kamalu Harrisovou

Článek

Georgie je sice řazena k takzvaným kolísajícím státům (swing states), v prezidentském klání tu vyhrávali jak demokraté, tak republikáni, ale v posledních 25 letech v ní pravidelně vítězili republikáni. Z demokratů tam naposledy uspěl v roce 1992 Bill Clinton.

Ještě před čtyřmi lety v Georgii vyhrál Donald Trump s náskokem více než dvou set tisíc hlasů. Už tehdy ale bylo patrné, že se v tomto státě stále více prosazují demokraté. Svou tehdejší soupeřku v klání o Bílý dům, demokratku Hillary Clintonovou, Trump porazil jen o pět procentních bodů, což bylo výrazně méně, než jaký tam byl náskok předchozích republikánských kandidátů.

Tenhle souboj vyhrajeme, prohlásil Biden

Volby USA

Voliči demokratů mají převahu hlavně u velkých měst, jako jsou Atlanta a Savannah, a na jejich předměstích. Georgie, která měla být jednou z jistot republikánů mezi kolísajícími státy, se tak stala pro Trumpa noční můrou.

K úspěchu demokratů tam přispěla i černošská politička Stacey Abramsová, která se pokusila v roce 2018 vyhrát volby na guvernéra. Sice tehdy v těsném souboji neuspěla, i když se obrátila i na soud, ale objela tehdy všech 159 okresů a upevnila tam demokratickou základnu elektorátu.

Volby v Georgii budou mít soudní dohru. Neúspěšné Abramsové vadí chyby při sčítání hlasů

Amerika

Pokud ale bude rozdíl mezi odevzdanými hlasy menší než zhruba 25 000, Trump může požádat o přepočítání hlasů. V Georgii se při těsném vítězství sice nepřepočítávají hlasy automaticky, jako v některých jiných státech unie, ale poražený kandidát může o přepočítání hlasů požádat, pokud je rozdíl půl procentního bodu a méně. Musí o ně však požádat do dvou pracovních dnů od oficiálního vyhlášení výsledků.

Reklama

Výběr článků

Načítám