Hlavní obsah

Budu mít lepší výsledek než minule, věří Trump

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Donald Trump si myslí, že v prezidentské volbě získá více než 306 volitelů, což byl jeho výsledek z roku 2016. Řekl to ve speciálním rozhovoru pro stanici Fox. Zároveň uvedl, že se za vítěze prohlásí až tehdy, kdy budou výsledky jasné.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Můj poslední výsledek byl 306, to bylo dobré číslo,” reagoval Trump na otázku moderátorů, kolik si myslí, že letos získá. „To bylo opravdu velké číslo. Myslím si, že ho překonáme. To jako odpověd stačí. Myslím, že ho překonáme,” zopakoval.

K celkovému vítězství stačí kandidátovi získat 270 volitelů.

Není důvod hrát nějaké hry.
Donald Trump

Ve speciálním rozhovoru také přišla řeč na případné prohlášení vítězství. Podle informací serveru Axios prezident o víkendu svým poradcům řekl, že se za vítěze voleb prostě prohlásí v momentě, kdy povede.

Bidena bych nejradši zbil za stodolou, prohlásil Trump

Amerika

Nyní ale otočil. Podle posledních slov se za vítěze prohlásí až tehdy, když bude o jeho výhře opravdu jasno. „Není důvod hrát nějaké hry. A myslím si, že toho vítězství dosáhneme,” řekl Trump.

Řada komentátorů si všimla, že prezident při rozhovoru působil nezvykle unaveným dojmem.

Silný finiš

Trump byl v závěru kampaně velmi aktivní. V posledních třech dnech se zúčastnil 14 setkání s fanoušky. Tisícové davy jsou podle něj důkazem, že bude znovu zvolený. „Ani jednou jsme neměli malou účast. Ani jednou, ať už jsme jeli kamkoli,” řekl.

Jedna z pondělních zastávek byl klíčový stát Michigan, který před čtyřmi lety těsně vyhrál o asi 0,3 procenta. Svým podporovatelům sdělil, že nepochybuje o vítězství. „Tohle není dav někoho, kdo v Michiganu prohraje. Tohle není dav někoho, kdo skončí druhý,” řekl.

O příštím prezidentovi USA může rozhodnout až Nejvyšší soud

Volby USA

Podle průzkumů ale vede v Michiganu jeho protikandidát Joe Biden, a to o 7 až 10 procentních bodů. Trump ale tyto průzkumy považuje za nevypovídající. Například republikánům nakloněná společnost Trafalgar Group, která v roce 2016 správně odhadla výsledky voleb, Trumpa v Michiganu mírně favorizuje.

Anketa

Kdo podle vás vyhraje americké prezidentské volby?
Donald Trump
40,1 %
Joe Biden
59,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21050 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám