Hlavní obsah

Biden se ve Wisconsinu setkal s rodinou zraněného černocha Blakea

Kenosha

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden se ve čtvrtek na úvod návštěvy města Kenosha ve Wisconsinu setkal s rodinou černošského mladíka Jacoba Blakea. Ten byl těžce zraněn poté, co jej předminulý týden střelil sedmkrát do zad bělošský policista. Incident spustil ve státě novou vlnu demonstrací a nepokojů, kvůli níž navštívil město Kenosha před několika dny i prezident Donald Trump.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Biden se setkal s rodinou zraněného černocha BlakeaVideo: AP

 
Článek

Ten se však s Blakeovou rodinou nesešel a nezmínil ani mladíkovo jméno, poznamenává agentura Reuters.

Biden se setkal s blízkými zraněného muže společně se svou ženou Jill na letišti hned po příletu do státu Wisconsin, který bude jedním z hlavních bojišť nadcházejících prezidentských voleb. Biden chce podle agentury AP svou návštěvou, která je v kontextu pandemie covidu-19 poměrně nevídanou událostí, zdůraznit rozdíl svého a Trumpova přístupu.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Joe Biden (vpravo) míří po přistání na letišti v Milwaukee na setkání s rodinou postřeleného Jacoba Blakea.

Trump hájí pořádek

Současná hlava státu se v posledních měsících staví do role ochránce zákona a pořádku a před voliči se prezentuje jako ochránce před městskými nepokoji. V úterý Trump v Kenoshe navštívil vyhořelé obchody, které zapálili někteří protestující po incidentu mezi Blakem a policií, a chválil místní policii. Prezident přitom opakovaně spojuje Bidena s násilnými demonstranty a veřejnosti tvrdí, že pokud bude demokratický kandidát zvolen, zavládne v USA chaos.

Trump míří na místo střelby. Zastal se mladíka, který zabil dva lidi

Amerika

Kontroverze vzbudil fakt, že Trump odmítl odsoudit činy 17letého bělošského mladíka Kylea Rittenhouse, který při demonstracích v Kenoshe 25. srpna vyšel do ulic s puškou a nyní čelí několika obviněním včetně obvinění z vraždy. Rittenhouse se do nepokojů zapojil údajně proto, aby chránil místní podniky před vandaly, a tvrdí, že jednal v sebeobraně.

Biden chce sjednocovat

Biden se oproti Trumpovi snaží apelovat na sjednocení rozděleného národa a opakovaně hovoří o nutnosti vymýtit z americké společnosti „systémový rasismus”. Jeho existenci Trump tento týden odmítl uznat s tím, že jde vždy jen o pochybení konkrétního jedince. Podle Bidena přitom prezident záměrně rozdmýchává konflikt ve společnosti, aby vystrašil voliče a zlepšil svoje volební preference.

Podle agentury AFP je Bidenova návštěva, jež má pokračovat setkáním s místní komunitou, začátkem aktivnější části jeho volební kampaně, která se kvůli šíření koronaviru zatím omezovala téměř výlučně na vystoupení přes video z jeho domovského státu Delaware. Čtyřiasedmdesátiletý Trump kvůli tomu svého o tři roky staršího soka pravidelně označuje za muže bez energie a častuje ho přezdívkou „ospalý Joe”.

Prezident v posledních týdnech podnikl řadu cest do států, kde se bude rozhodovat o příštím americkém vůdci.

Reklama

Výběr článků

Načítám