Hlavní obsah

Jihomoravské ANO se dohodlo na koalici s ČSSD, STAN a TOP 09

Brno
Aktualizováno

Jihomoravské ANO bude v kraji vládnout s ČSSD, TOP 09 s Žít Brno a Starosty pro Jižní Moravu. Zástupci těchto stran ve středu večer podepsali memorandum o vzniku koalice. Hejtmanem se má stát lídr kandidátky ANO Bohumil Šimek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dosavadní ředitel Městské policie Brno Bohumil Šimek má být novým hejtmanem

Článek

Memorandum má vést k uzavření koalice, která bude mít 34 mandátů z celkových 65. Budoucí hejtman Šimek je nyní ředitelem brněnských městských strážníků, ale na tuto funkci rezignuje.

Krajské předsednictvo a krajský klub zastupitelů ANO ve středu na společném setkání dalo přednost v jednání o koalici ČSSD před KDU-ČSL, se kterou ANO jako vítěz voleb také jednalo.

„Máme větší programový průnik,” řekla dvojka ANO Taťána Malá k jednání se sociálními demokraty. Malá uvedla, že k rozhodnutí přiklonit se k ČSSD přispěla jednání v předchozích dnech. „Teď půjde o to najít programové shody a rozdělení gescí,” řekla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihomoravském kraji

ANO se přitom před volbami vymezilo proti lídrovi ČSSD a dosavadnímu hejtmanovi Michalu Haškovi. Podle Malé je podmínkou, že nebude mít žádnou placenou funkci v koalici. Hašek už v minulých dnech prohlásil, že chce ČSSD uvolnit ruce v jednání o koalici a žádnou funkci nepožaduje. Jako neplacený koaliční zastupitel je Hašek pro ANO přijatelný.

ANO původně jednala s KDU-ČSL o koalici po volbách několikrát, ale dohoda nikdy nenastala. Neshody panovaly především kvůli postu hejtmana, o který usilovali i lidovci. Proto ANO začalo jednat i s ČSSD. Lidovci později od snahy získat funkci hejtmana upustili, ale ANO se ve středu rozhodlo pro další jednání se sociálními demokraty.

Reklama

Výběr článků

Načítám