Hlavní obsah

„Jenom uklouzl,“ říká o Bendově angažmá v krajní pravici Hamáček

Právo, koc, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi nevadí, že podnikatel Petr Benda, který kandiduje v krajských volbách na Ústecku na soc. dem. kandidátce, dříve spolupracoval s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Před třemi lety za ni kandidoval jako lídr na Liberecku a byl i jejím sponzorem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Pan Benda byl nominován hnutím Pro zdraví a sport a je na čtvrtém místě. Členem soc. dem. není,“ prolomil včera na dotaz Práva Hamáček své mlčení ohledně nominace Bendy.

Jestli jednou uklouzl a je ochoten to přiznat, tak v tom zásadní problém nevidím
Jan Hamáček

Pokud jde o Bendovu kandidaturu za DSSS ve sněmovních volbách před třemi lety, Hamáček odpověděl: „Osobně to pokládám za chybu, nicméně to byl úspěšný předseda soc. dem. v Ústeckém kraji. Jestli jednou takhle uklouzl a je ochoten to přiznat, tak v tom zásadní problém nevidím.“

Benda, přítel někdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, byl poslancem soc. dem. Po odchodu s Paroubkem založili stranu Národní socialisté-LEV21, posléze kandidoval v několika volbách za hnutí Pro zdraví a sport.

Zaprodanci. Šéf ústecké ČSSD Andrt haněl vedení strany

Domácí

Na Ústecku se schyluje k souboji dvou znesvářených skupin soc. dem. Na jedné straně jsou členové ČSSD a nestranické osobnosti na oficiální kandidátce schválené Lidovým domem. Na straně druhé soc. dem., kteří však včera přerušili členství a podali vlastní kandidátku.

Členství přerušilo 34 soc. demokratů

Lídrem kandidátky ČSSD schválené z podnětu předsedy Hamáčka je exposlanec Jaroslav Krákora, na čtvrtém místě je právě Benda. „ČSSD měla dříve na Ústecku třicet procent, nyní má kolem pěti procent. Raději tam dotáhnu lidi, kteří tam udělali těch třicet procent,“ zdůvodnil vznik kandidátky Hamáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Benda a Jiří Paroubek v roce 2011 vystoupili z ČSSD.

Lídr koalice Lepší sever a náměstek hejtmana Martin Klika včera oznámil, že jde se svou kandidátkou, kde jsou i zástupci hnutí Pro Most a UFO, také do voleb, ale už jako nestraník.

„Všichni členové, kteří byli za soc. dem. na listině Lepšího severu, budou bezpartijní, přerušili jsme členství,“ řekl novinářům Klika. Členství v ČSSD přerušilo všech 34 soc. dem. na této listině. „Vedení soc. dem. dává přednost poslušné hvězdné pěchotě před sebevědomými a samostatnými kandidáty,“ dodal Klika.

Vedení ČSSD nasadilo na Ústecku kandidátku s podnikatelem Bendou

Domácí

Nyní již bývalý krajský předseda ČSSD Miroslav Andrt odmítl kritiku z vedení strany, že na čelních pozicích Lepšího severu bylo málo členů ČSSD.

„Měli jsme lídra, což je klíčová pozice, a v první desítce další dva členy a dva lidi, kteří se stranou dlouhodobě spolupracují jako bezpartijní,“ řekl Andrt, jenž je přesvědčen, že v souladu s volebními řády mělo kandidátku projednat předsednictvo.

„Plnou odpovědnost vzal na sebe pan předseda Hamáček tím, že si postavil kandidátku, kterou nekonzultoval s demokraticky zvoleným vedením kraje,“ dodal Andrt, jenž se podle svých slov již týden marně snaží někoho z vedení strany kontaktovat.

Paroubek žádnou funkci nemá, ale komunikuji s ním dlouhodobě, přiznal Hamáček

Domácí

V Ústeckém kraji nyní tvoří koalici KSČM s ČSSD a SPD-SPO. V opozici jsou ANO a ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám