Hlavní obsah

Poslanci KSČM, ODS a ANO chtějí přestoupit do Senátu

Právo, ada, nig

Škatulata, hejbejte se. Po říjnových volbách do Senátu to může potkat i Sněmovnu. Komunisté, ODS a babišovci vysílají do souboje o senátní křesla několik svých poslanců. Pokud by do horní komory prošli, přijdou o poslanecký mandát a na jejich místo nastoupí na zbytek volebního období, tedy jen na rok, do října 2021, náhradníci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu. Ilustrační foto

Článek

Komunisté a občanští demokraté vsadili na známé poslanecké tváře. O přestup z jedné komory do druhé tak chce ve Znojmě zabojovat šéf sněmovní frakce KSČM Pavel Kováčik. O senátorský mandát se utká mj. s někdejším majitelem televize Nova, bývalým senátorem a europoslancem Vladimírem Železným v barvách Trikolóry. Pokud by Kováčik uspěl, vystřídá ho ve Sněmovně právnička z Brtnice Helena Vrzalová.

Lidovci obhajují v Senátu šest křesel. Můžeme vyhrát, věří Jurečka

Domácí

Komunisté vysílají také šéfku sněmovního rozpočtového výboru Miloslavu Vostrou, která kandiduje v Kladně. Proti ní stojí a bude usilovat o hlasy zleva senátor soc. dem. Jiří Dienstbier. Napravo pak ministr dopravy Topolánkovy vlády a šéf resortu zemědělství Nečasovy vlády, poslanec Petr Bendl.

Prodloužení kariéry

V případě úspěchu Vostré obsadí její sněmovní křeslo někdejší poslanec Jan Klán. Pokud by byl zvolen Bendl, do Sněmovny nastoupí někdejší europoslanec Hynek Fajmon.

Do třetice nominovali komunisté do souboje o senátní křeslo poslance Daniela Pawlase ve Frýdku-Místku. Na čáře jako sněmovní náhradník pak stojí učitel z města Odry na Novojičínsku Ivan Žárský.

Němcová: Babiš chtěl být za koronaviru mediální hvězdou a vytěžit z něj, co se dá

Domácí

ODS vsadila i na dlouholetou členku, někdejší předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou, která se o senátorský post nebude ucházet v domovském Žďáru nad Sázavou, ale v Praze 1. Podporu má u TOP 09 a STAN. Ve Sněmovně by ji měl v případě úspěchu nahradit starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.

Za ANO chce o přestup do horní komory zabojovat v Hradci Králové poslanec, zdravotnický záchranář, lékař Jiří Mašek, stejně jako v Přerově poslanec Petr Vrána, kterého ale vyzve např. Babišův bývalý ministr dopravy Prachař, který to zkusí jako nestraník.

Seznam kandidátů pro podzimní senátní volby

Volby do Senátu

Případný přestup současných poslanců do „senátní ligy“ přináší i výhodu, spočívající v prodloužení politické kariéry o dalších šest let. Čtyřleté funkční období Sněmovny končí příští rok v říjnu, zatímco senátoři jsou voleni na šest let, byť jejich souboj v senátních volbách je podle politiků víc o jménech než partajích.

„Přestup do Senátu mi dává logiku v tom, že své zkušenosti budu umět prosadit v jiném prostředí a atmosféře,“ zdůvodnila Němcová, proč se rozhodla kandidovat.

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám