Hlavní obsah

Tiší voliči mohou otočit předvolební očekávání na hlavu, myslí si bývalá vysoká úřednice Bílého domu

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné americké prezidentské volby jsou velmi vyhrocené, lidé se tak mohou ostýchat říct, komu dají svůj hlas. To míní bývalá vysoká úřednice Bílého domu Ashley Davisová, která poskytla deníku Právo rozhovor. Davisová působila v Bílém domě za vlády prezidenta George W. Bushe, mj. jako náměstkyně ředitele Úřadu pro vnitřní bezpečnost. K politice má nadále blízko, je spoluzakladatelkou lobbistické firmy West Front Strategies.

Foto: Elliott O'Donovan

Bývalá vysoká úřednice Bílého domu za vlády prezidenta George W. Bushe Ashley Davisová

Článek

Zdá se, že demokrat Joe Biden drží všechny trumfy k vítězství, počínaje příznivými průzkumy po financování kampaně. Co může podle vás jeho šance ještě zmařit?

Ačkoli je vždycky klíčové mít na paměti minulost a nepředvídatelnost průzkumů, myslím, že poučnější je zaměřit se na realitu voleb 2016, kdy prezident Donald Trump kandidoval proti ministryni zahraničí Hillary Clintonové.

Tehdy průzkumy nepočítaly s tzv. tichými voliči. A i když si mnozí myslí, že provádění průzkumů je teď lepší, musíme si uvědomit, že stále není důsledné. Při počtech tichých voličů, kteří buď nebyli identifikováni, nebo nebyli v anketách správně osloveni, ztratily průzkumy od roku 2016 věrohodnost.

Mohou tedy ti, kdo si nechávají své preference pro sebe, překvapit?

Jak prezident, tak celé volby jsou velmi vyhrocené, takže lidé se mohou stále ostýchat říct přátelům, sousedům nebo v anketě, komu dají hlas.

Analytik: Biden je favorit, ale pokud přijde o Pensylvánii, už jím nebude

Volby USA

Vstoupí do hry ještě jiné okolnosti?

Šance jak Trumpa, tak Bidena může ovlivnit rozsah hlasování v předstihu v některých státech. I když bylo možné i dřív, řada států je povoluje poprvé, To je odlišné od minulých voleb, a dopad neznáme.

Sondy ve státech, v nichž se podpora obou stran pohybuje jako na houpačce, nyní také většinou favorizují Bidena. V kterých z nich nakonec zaboduje?

Na čísla je složité se spolehnout, protože průzkumy se velmi liší. Zdá se ale, že panuje shoda, že v Pensylvánii, na Floridě, v Ohiu, Wisconsinu a v Michiganu stále nelze výsledky předpovědět.

Pro mnohé u nás je matoucí, že prezident Trump je pro tolik Američanů stále přitažlivý navzdory jeho počínání za pandemie i dříve.

Na řadě míst USA jsou lidé vůči politikům všeobecně negativně naladěni. Přetrvává averze vůči hlavnímu městu, takže mnoho Američanů má pocit, že způsob, jímž prezident Trump mluví, je povzbuzující.

Učitelka Jill Bidenová první dámou USA

Volby USA

Jeho prosté vyjadřování a kritika vládnoucích struktur se vymyká politickému pohledu, a tím u mnoha Američanů vyčnívá v porovnání s jinými, typičtějšími politiky. Stoupencům se líbí i to, co v uplynulých čtyřech letech udělal. Ekonomika byla po nějakou dobu silná, takže lidé to spojují s ním. Navíc v úřadě realizoval hromadu věcí své politické agendy.

Je reálné nebezpečí, že volby spustí vlnu nepokojů, protože radikální složky v obou táborech nepřijmou porážku?

Mám naprostou důvěru v americkou demokracii a z ní plyne i přesvědčení, že Američané přijmou výsledky voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám