Hlavní obsah

Britské tajné služby s pádem Kábulu letos nepočítaly, tvrdí Raab

– Londýn

Podle britských zpravodajců bylo nepravděpodobné, že by Kábul padl do rukou radikálního islamistického hnutí Tálibán ještě letos, uvedl ve středu ministr zahraničí Dominic Raab. Před poslanci ve Westminsteru obhajoval stažení britských sil z Afghánistánu, kde Tálibán po bleskovém postupu zemí převzal moc během několika týdnů. V době pádu Kábulu byl Raab na dovolené na Krétě, ze které se nechtěl předčasně vrátit.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský ministr zahraničí Dominic Raab

Článek

„Hlavní zpráva, se kterou jsme pracovali, byla, že (...) po odchodu vojsk ke konci srpna přijde vytrvalé zhoršování situace a že je nepravděpodobné, že by Kábul padl letos. (...) To neznamená, že bychom neměli záložní plán nebo netestovali další varianty,” uvedl Raab, který má po otci české kořeny.

„Jen abychom si to ujasnili, tento pohled byl mezi našimi spojenci v NATO široce sdílený,” dodal.

Po jednání v parlamentu se ministr Raab chystá na cestu do zmíněného regionu, ale neupřesnil, do které země a se kterými partnery bude jednat.

Poslanci opakovaně ministrovi vytýkali nepřesnost nebo absenci konkrétních údajů a čísel v jeho odpovědích. Podle Raaba například britská vláda neví, kolik přesně britských občanů ještě v Afghánistánu zůstalo, ale jsou jich „nižší stovky”, píše stanice BBC. Ať už je jejich počet jakýkoliv, je to „příliš mnoho”, uvedl ministr.

Konec zvláštních vztahů? Britští konzervativci mají Bidenova chování po krk

Zahraniční

Britská vláda by v budoucnu ráda měla diplomatické zastoupení v Afghánistánu, ačkoliv to bezpečnostní situace aktuálně nedovoluje, uvedl Raab.

Evakuace řídil z pláže

Raabovo středeční vyjádření na část politické scény působilo jako snaha ospravedlnit skutečnost, že byl v době pádu Kábulu na dovolené na Krétě a odmítl se předčasně vrátit, aby koordinoval evakuaci Afghánců ze země.

Zvládnu to z pláže. Raab přemluvil Johnsona, aby nemusel kvůli Afghánistánu pryč z dovolené

Zahraniční

Podle deníku Sunday Times dokonce přesvědčil premiéra Borise Johnsona, že zvládne evakuaci Afghánců řídit z dovolené. Opozice považuje Raabovo chování za ostudné a žádá jeho rezignaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám