Hlavní obsah

Ze třídy vykazují učitelé častěji chlapce, dívky přitom zlobí stejně

Novinky, Daily Mail, Scio
LIVERPOOL

Když žáci ve třídě vyrušují nebo se chovají nevhodně, řeší učitelé jejich prohřešky často vykázáním ze třídy. Podle výzkumu psychologa Jeremyho Swinsona však pedagogové tímto způsobem mnohem častěji trestají chlapce než dívky. Podíl nepozorných žáků je přitom v obou pohlavích prakticky stejný.

Článek

Nepoměr v udělování trestů si vědci vysvětlují rafinovanějším přístupem dívek. Nepozorné dívky bývají tišší a nepoutají na sebe takovu pozornost jako jejich mužští protějšci. "Chlapci častěji pokřikují po třídě, zato dívky si mnohem častěji čtou časopisy pod lavicí nebo si nezapisují poznámky," říká Jeremy Swinson, psycholog z Liverpool John Moores University, který v anglických školách zkoumal chování pedagogů vůči žákům základních škol.

"Učitelé vnímají jako potížisty častěji chlapce, protože jejich chování vyrušuje celou třídu," vysvětluje Swinson, proč jsou pedagogové vůči dívkám shovívavější. Navíc je to i jeden z důvodů, proč veřejnost vnímá jako nepozorné žáky spíše chlapce.

Při udílení pochval jsou učitelé nejspravedlivější

Dalším zajímavým zjištěním zmiňovaného výzkumu bylo, že učitelé častěji vyvolávají chlapce. Ve chvíli, kdy se ve třídě hlásí stejný počet dívčích i chlapeckých rukou, pedagog s větší pravděpodobností vyvolá zástupce mužského pohlaví.

Psycholog si tuto skutečnost vysvětluje tak, že se kantoři snaží využít každého momentu, kdy chlapci zrovna nevyrušují a věnují pozornost výuce. Pochvaly rozdělují učitelé na obou stranách rovnoměrně, zjistil Swinson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám