Hlavní obsah

Střední školu lze vybrat na základě zkušeností absolventů

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Žáči devátých ročníků základních škol se v těchto dnech radí se svými rodiči, na jakou střední školu si podají přihlášku. Na konečné rozhodnutí mají čas do konce února. Pomoc při výběru jim nově nabízí Národní ústav pro odborné vzdělávání se svým internetovým systémem, shromažďujícím analytické údaje o absolventech jednotlivých středních škol.

Článek

Analýzy prováděné v Národním ústavu odborného vzdělávání dokládají, že velká část absolventů považuje svůj původní výběr střední školy za omyl. Všestranné informace by tedy měly pomoci žákům, aby se takové situaci vyhnuli.

Jako zdroj užitečných informací mohou posloužit webové stránky www.infoabsolvent.cz, které založil NÚOV v rámci projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Vzdělávání – Informace – Poradenství (VIP Kariéra), na nějž přispívá Evropský sociální fond.  

Kromě žáků devátých tříd ZŠ mohou informace a analytické údaje systému ISA (Informační systém o uplatnění absolventů škol na trhu práce) sloužit také studentům středních škol, kteří zde získávají údaje o pracovním uplatnění i o možnostech pokračování ve studiu na vysokých a vyšších odborných školách. ISU mohou využívat i dospělí, kteří se chtějí dále vzdělávat. 

Pilotní projekt celého systému byl spuštěn již 17. září 2007, od té doby se dostal do známosti většiny výchovných poradců. Ti, kteří mají s ISA vlastní zkušenost, jej podle průzkumu realizovaného agenturou STEM/MARK považují z 95 % za velmi užitečný.   

Systém ISA je rozčleněn na 4 části:

Volba škol a oborů vzdělání

Při volbě studia pomáhají tři způsoby vyhledávání: podle oboru vzdělání, podle povolání a podle školy. Je zde vše podstatné o oborech, obsahu vzdělávání, školách a podmínkách pro přijetí.

Absolventi škol a trh práce

V této části je možné zjistit, co očekávají zaměstnavatelé od absolventů škol, jaké jsou jejich možnosti uplatnění, jaká je míra nezaměstnanosti absolventů celkově i v jednotlivých oborech, jakou šanci na úspěch mají při přechodu na vyšší odborné a vysoké školy i jaké je finanční ohodnocení profesí. Volně ke stažení jsou i analytické studie na tato témata.

Průvodce volbou povolání

Obsahuje filmové scény z reálného pracovního prostředí, které provází dialog dívky s chlapcem o různých povoláních. Jsou zde představeny typické znaky rozličných činností a také pracovišť, na ně navazují doplňující kvízy a odkazy na příslušné obory vzdělání.

Problémy při studiu

Žáci, kteří mají potíže se studiem, nebaví je zvolený obor, případně jim hrozí vyloučení ze školy, se zde mohou dovědět, jak se efektivně učit, jak je možné změnit obor nebo školu, jak problémům předcházet. Naleznou tu i příběhy mladých lidí a konkrétní způsob řešení jejich kritické situace.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vyzrát na střední (1. díl)

Na střední škole bojujeme o každou chvilku volného času. Kromě školních povinností jsou tu přece kamarádi, kroužky, sport, a pro starší i hospůdky....

Jak vyzrát na střední (2. díl)

Najít zaručeně spolehlivou metodu, jak vyzrát na učení, není vůbec snadný úkol. Možná vám pomohla některá z našich rad uveřejněných v prvním díle. Tentokrát...

Výběr článků

Načítám