Hlavní obsah

Státní maturita definitivně prošla

Novinky, Scio
PRAHA

Už nic nebrání tomu, aby ve školním roce 2009/2010 skládali první čeští středoškoláci státní maturitu. Novelu školského zákona, jejímž obsahem je právě zavedení státních maturit, ve čtvrtek podepsal i prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Včerejší podpis prezidenta Klause definitivně stvrdil, že příští školní rok bude posledním, ve kterém se studenti závěrečných ročníků středních škol vyhnou státní maturitě. Ta má odstartovat ve školním roce 2009/2010.

V prvních dvou přechodných letech bude státní maturita obsahovat dva předměty. Od roku 2012 však dostane konečnou podobu, což pro studenty znamená, že budou povinně maturovat z českého a cizího jazyka. Vedle toho si ještě budou volit mezi matematikou, informatikou a společenskovědním základem.

Ministr školství představil svoji vizi státní maturity v březnu. Již v dubnu schválila vládní legislativní návrh, jehož hlavním obhájcem byl ministr školství Ondřej Liška (SZ), Poslanecká sněmovna. Začátkem června řekli státní maturitě své ano i senátoři.

Původně měli státní maturitu skládat středoškoláci již letos. V roce 2007 však vládní koalice na poslední chvíli podepsala dohodu o odložení státní maturity. Stalo se tak především proto, že ve zkušebních maturitních testech se objevila řada chyb a nejasností v odpovědích.

Reklama

Související články

Kánon úspěšné maturitní přestřelky

Od dnešního dne až do 20. června budou čeští školáci skládat maturitní zkoušku. Konkrétní termín, kdy žáci předstoupí před zkušební komisi, vybírali ředitelé...

Výběr článků

Načítám