Hlavní obsah

Šikana je na školách stále živým problémem

BBC, mnu, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/LONDÝN

Problém šikany na školách postihuje nejen dětskou psychiku, ale i peněženky daňových poplatníků. V Anglii startuje nový program, který má omezit výskyt šikany mezi studenty. Náklady se vyšplhají na 3 milióny liber. V České republice budou nad tématem šikany diskutovat příští týden experti, učitelé a politici.

Článek

Nový plán Britů, jak zabránit šikaně, staví na spolupráci vrstevníků. Z průzkumů vyplývá, že se děti, které jsou vystavovány psychickému i fyzickému nátlaku ze strany spolužáků, raději svěřují se svým problémem stejně starým kolegům než dospělým.

"Šikana je naprosto nepřijatelná ve všech podobách. Je to téma, které nemůžeme jednoduše zamést pod koberec," říká Ed Balls, člen ministerského kabinetu ve Velké Británii.

Vládní orgány věnující se dětem a školám proto přicházejí s projektem tzv. peer mentoringu. Šikanovaní budou moci vyhledat pomoc u speciálně vyškolených vrstevníků. Ti budou se svými radami k dispozici i na telefonních linkách důvěry. Jedním z nástrojů, jak bojovat s problémem šikany, má být i cybermentoring, tedy školení a poradenství prostřednictvím internetu a mobilních telefonů.

Šikana je aktuálním tématem i v Česku. Příští týden ve středu proběhne na půdě Poslanecké sněmovny konference Minimalizace šikany. Jak uvádějí webové stránky stejnojmenného projektu, "cílem konference je vyvolat diskusi širokého spektra expertů, politiků a praktiků na téma systémového postupu proti školnímu šikanování."

Reklama

Související články

S tématem holocaustu seznámí školáky CD-ROM

Středoškoláci mají nově příležitost seznámit se interaktivní formou s jednou z nejtragičtějších událostí světových dějin. Společnost Člověk v tísni připravila...

Výběr článků

Načítám