Hlavní obsah

Pražské VŠ představí, jak se dělá věda v hlavním městě

– PRAHA
Novinky, Scio

Pražské vysoké školy si sice navzájem konkurují ve snaze získávat talentované studenty. V pátek se ale budou prezentovat na společné akci. Pět univerzit z hlavního města pořádá Den vědy na pražských vysokých školách. Slibují si od toho zlepšení obrazu akademických institucí v očích veřejnosti a upoutání zájmu středoškoláků.

Článek

Pražské vysoké školy chtějí veřejnosti ukázat, že se na jejich půdě nejen vyučuje, ale i bádá. V některých oborech se na univerzitách dělá věda na úrovni obstojné v mezinárodní konkurenci. Právě Praha je důležitým centrem vysokoškolského výzkumu v České republice. "Více než padesát procent vědeckých výzkumných kapacit je koncentrováno v Praze," připomíná rektor Vlastimil Růžička z VŠCHT.

Den vědy na pražských vysokých školách má představit například perspektivy mladých vědců a přiblížit akademické prostředí středoškolákům. Směrem k veřejnosti vysílají univerzity signál, že věda není doménou pouze Akademie věd České republiky. "Alespoň průřezově chceme představit, o čem věda na pražských vysokých školách je," poznamenává profesor Václav Hampl, nejvýše postavený muž na Univerzitě Karlově.

Společné představení pražských vysokých škol se koná vůbec poprvé. V pátek budou v prostorách Vysoké školy ekonomické připraveny po celý den odborné přednášky z různých oborů. Pro veřejnost mohou být atraktivní i tři diskusní kluby na témata Zdravý život, Energetika a Informační společnost. Záštitu nad celou akcí převzal pražský primátor Pavel Bém.

Reklama

Výběr článků

Načítám