Hlavní obsah

Praha je drahá, ale nabízí nespočet studentských brigád

Novinky, Monika Bartošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Praha jako studentské město nabízí jednoznačně nejvíce možností, jak trávit volný čas. Vysokoškoláci však zároveň musí počítat s vynaložením finančních nákladů podstatně vyšších než v ostatních částech republiky.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Nejznámější panoráma metropole - pohled přes Karlův most na Pražský hrad.

Článek

Bydlení

Díky tomu, že je možné pobírat příspěvek na bydlení, ať už student bydlí kdekoli, není dnes rozhodování mezi kolejí a bytem tak jednoznačné jako dříve. Příspěvek se většinou pohybuje kolem 700 korun za měsíc, což je pro studentův rozpočet celkem vítaný příjem.

Při pronájmu bytu musíte v Praze počítat nejméně s 10 000 Kč za měsíc za dvoupokojový byt. U kolejí se ceny různí podle vysoké školy a také vybavenosti kolejí. Nejvíc zaplatíte za klid na jednolůžkovém pokoji.

Ten vás může přijít až na 5 000 korun na měsíc, ale někde (kolej UK Bolevecká, některé koleje ČVUT, koleje VŠE) se vejdete i do 3 000 korun. Nejlevnější bývají čtyř nebo pětilůžkové pokoje, jejich cena za měsíc nebývá větší než 1 500 korun.

U takových pokojů ale musíte uvážit, jestli vám za to stojí ztráta studijního klidu a ranní fronty v koupelně. Ceníky kolejí některých pražských vysokých škol: AMU, VŠE, VŠCHT.

Stravování

Vzhledem k tomu, že studenti většinou nemají financí nazbyt, budou muset návštěvu drahých restauračních zařízení v Praze většinou oželet. Naštěstí menz je v Praze dostatek. Vyskytují se většinou poblíž kolejí nebo jednotlivých fakult. Návštěvy menzy v Praze se bát nemusíte.

Většinou si můžete vybrat alespoň ze čtyř jídel včetně bezmasých. Cenově se teplé obědy pohybují kolem 35 korun. Nasnídat se lze do dvaceti korun. Studenou večeři v menze pořídíte i kolem šestnácti korun.

MHD

Za měsíční jízdenku student v Praze zaplatí 260 korun, za čtvrtletní 720 korun. Dobrá zpráva je, že pro vyřízení studentského měsíčního kupónu pro MHD vám stačí pouze ISIC karta. „Praha má nejlepší systém MHD v ČR,“ prohlásil rozhodně David Patera, a dodal: „Já to mám z kolejí do školy asi 20 min MHD. Některé semestry to bylo dál, ale i tak maximálně 35 min.“

Studentské organizace a akce

Tak jako všichni vysokoškoláci mají i ti pražští potřebu se sdružovat ať už kvůli zábavě nebo studiu. Seznamy studentských organizací většinou naleznete na stránkách jednotlivých vysokých škol. V Praze je také jedna z českých poboček největší mezinárodní studentské organizace AIESEC, která se stará o mezinárodní výměnný program odborných praxí. Největší událostí studentova zábavního roku je i zde Majáles.

„Já se už dlouho chystám třeba na akci Nation to nation. Na ní se každý týden představí nějaká země třeba skrze jídlo a zvyky. Pro studenty VŠE je vstup nízký, myslím 30-50 korun,“ prozradila Iva Červenková.

Jak si přivydělat

Studentské brigády je další oblast, ve které se Pražští studenti nemusí skoro vůbec strachovat. Studenti v hlavním městě si pochvalují, že není těžké si tu přivydělat. To se týká jak dlouhodobějších brigád na večery a víkendy, tak jednorázových situací, kdy dojdou peníze z domova. „V Praze je nejvíc příležitostí, kde si přivydělat. Prostě se ti nestane, že bys nesehnal brigádu,“ řekl k tomu David Patera.

Studovat v Praze je jiné, než kdekoli v naší republice. Nikde nenajde tolik kin, divadel, kaváren, klubů nebo hospod. A především nikde nenajdete tolik studentů. Můžete společně studovat, sdružovat se, bavit se a organizovat co je vám libo. Protože vždycky se najde dostatek jiných s podobným zájmem.

Na druhou stranu je těžké se tu prosadit a pokud nemáte rádi davy, vaše budoucí cesta sem asi mířit nebude. Vzhledem k cenovým relacím v našem hlavním městě budete také občas muset více přemýšlet o financích. Se svou ISIC kartou se ale můžete pustit do hledání toho, co je pro studenty se slevou nebo dokonce zadarmo.

Převzato z portálu Studentské městečko

Reklama

Související témata:

Související články

Praha je i studentskou metropolí

I letos se na velkém počtu přihlášek objevila některá z pražských vysokých škol. V našem hlavním městě studuje více než 40 % českých vysokoškolských studentů....

Výběr článků

Načítám