Hlavní obsah

Počet studentů bojujících proti státní maturitě přesáhl 50 000

Novinky, Martin Singr, jsi, Scio

Protestní skupina „Nechceme státní maturitu!“ má za cíl odložení nebo úplné zrušení státních maturit. Prostřednictvím sociální sítě Facebook již získala více než 53 000 příznivců. Jejich pákou proti státní maturitě je petice, kterou již podepsalo téměř 20 000 lidí. V Praze právě probíhá také pochod proti státní maturitě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Na sociální síti Facebook se vzdemula vlna odporu s desetitisíci členy

Článek

„Za rok touto dobou nás čeká experiment, který si na nás vymysleli dámy poslankyně a páni poslanci. Čas rychle letí a my musíme vzít naši budoucnost do svých rukou,“ ohání se bojovými hesly autoři internetových stránek proti státním maturitám.

Argumenty odpůrců

Důvody, proč zakladatelé státní maturitu nechtějí, jsou dva. Jako jeden z hlavních problémů uvádí skupina, že studenti, učitelé i ředitelé škol jsou nedostatečně informováni o průběhu státní maturity. Přitom školení pedagogů jsou plánovaná na léto, zhruba deset měsíců před státní zkouškou.

Panuje také všeobecné přesvědčení o nedostatečném zajištění průběhu a vyhodnocování zkoušek a s ním souvisí strach o zajištění regulérnosti zkoušky. Někteří studenti se obávají možnosti zmanipulování výsledků, či prosáknutí podoby testů na veřejnost ještě před zahájením zkoušek.

Lze také těžko zaručit, že se test některého studenta pedagogovi neztratí. Bývalý ministr Liška nyní říká, že přinejmenším do jeho odchodu po pádu vlády byly státní maturity připraveny dobře a studenti dostatek informací mohli a mohou získat od ředitelů a učitelů na svých školách.

Demonstrace na Palackého náměstí

Logickým vyústěním této napjaté situace je tak již několikátá demonstrace. Pochod proti státní maturitě proběhl dnes 19. června ve 12 hodin na Palackého náměstí v Praze. Příští rok bude maturovat celkem zhruba 100 000 studentů, je otázkou, kolik bojovníků proti státní maturitě vedou promyšlené důvody a kolik současný trend.

Autoři skupiny na Facebooku neodpověděli na jediný dotaz, který jim naše redakce zaslala. A mnohé příspěvky na diskusní síti Facebook nechtěně svou jazykovou úrovní potřebu jistého přezkoušení spíše vnucují. „...Státní maturita je hovadina a polityci v té vládě mají bordel už tak dost třeba by nebylo na škodu udělat nějakou tu defenestraci...:-D kdysi to vždicky pomohlo tak proč né dnes....“.

Iniciativa běží nejen na Facebooku

„Já naprosto souhlasím s odkladem. Státní maturity nejsou špatné - jejich účel je mimo jiné usnadnit přijetí na vysoké školy. Má to momentálně ale háček… Nebo spíše několik…,“ píše na webu uživatelka s nickem Veronika na blogu nechcemestatnimaturitu.blog.cz. Ostatní komentáře na internetové stránce vyjadřují velmi podobný názor.

Reklama

Výběr článků

Načítám