Hlavní obsah

Pardubice mají bohatý společenský život, ale dražší priváty

– PARDUBICE
Novinky, Monika Bartošová

O nabídce vysokoškolských fakult v Pardubicích již byla řeč v minulém díle. Tentokrát si povíme, kam mohou studenti ve městě perníku vyrazit za kulturou, kde si mohou přivydělat a kde se nejlépe, či nejlevněji najíst.

Článek

Ke stravování můžou studenti využívat jednu menzu a studenti některých fakult také jídelny středních a základních škol. V menze studenti platí prostřednictvím univerzitních průkazů. Vaří se zde obědy a večeře.

„Já osobně chodím na jídlo mimo stravovací zařízení naší univerzity. Myslím, že se mi nezdála velikost porcí v poměru k ceně. Chodím se stravovat na jednu základní školu, kterou mám blízko, a řekl bych, že je to lepší,“ uvedl k tomuto tématu student Jirka.

Pavel, student sociologie na pardubické Filozofické fakultě, řekl pro Studentskéměstečko.cz: „Nechodím do menzy, ale vím, že to není nic drahého. Drží se to standardu, který je na většině vysokých škol."

MHD

Pro pořízení předplatních časových jízdenek si musíte v Pardubicích pořídit čipovou kartu. Poplatek za její pořízení je 130 korun. V Pardubicích je na výběr z velkého množství časových jízdenek. Studentská týdenní stojí 70 korun, čtrnáctidenní 125 korun, měsíční 185 korun, čtvrtletní 495 korun, čtyřměsíční 655 korun, půlroční 960 korun a desetiměsíční 1 420 korun.

Student Pavel o MHD říká: „MHD je fenomén každého vetšího města. Kdybych měl srovnávat s městem, kde žiji, tak Pardubice jsou horší. Ale je pravda, že se to lehce lepší."

Studentské organizace a akce

V Pardubicích je pobočka mezinárodní organizace AIESEC. Na půdě univerzity je také křesťanská skupinka, Univerzitní sportovní klub, Vysokoškolský umělecký soubor nebo fotoklub. Zajímavý je také server PaSt pro studenty pardubické univerzity. Pardubický Majáles je rozhodně jedním z vrcholů Pardubického kulturního roku. Také se samozřejmě koná velké množství akcí pořádané právě některou z četných studentských organizací.

Jak si přivydělat

Hledat lépe placenou brigádu v Pardubicích pro studenta není žádný med. I tady mají výhodu studenti oborů, které jsou podobné zaměření firem, které zde fungují. Pardubice jako město s chemickým průmyslem tedy nabízejí šanci k sehnání brigády hlavně studentům chemických oborů. Klasické studentské brigády se ale dají sehnat i tady.

"Myslím, že s brigádou zas takový problém není. Pokud si člověk nestaví laťku příliš vysoko, klasická brigáda (typu operátor nebo práce v supermarketu) se dá sehnat bez velkých obtíží," říká k tomuto tématu student Pavel.

Reakce pardubických studentů jsou vesměs kladné. Velikost města i univerzity je podle nich optimální. Ze studentských aktivit není těžké vybrat si něco podle vlastního gusta. I výběr oborů je slušný. Jako jediné větší problémy se zdají dražší nájem za privát a menší pravděpodobnost úspěchu při hledání přivýdělku.

Převzato z portálu Studentské městečko

Reklama

Související témata:

Související články

Do Pardubic už nejen na chemii

Už neplatí, že by se studia chtiví lidé hnali do Pardubic pouze za studiem chemie. Dnešní Pardubická univerzita je totiž vzdělávacím zařízením rozmanitého...

Výběr článků

Načítám