Hlavní obsah

Ostříhej se, nebo nechoď do školy, slyšel žák

BBC, Scio
BELFAST

Severoirský patnáctiletý student se dostal do konfliktu se střední školou kvůli délce svých vlasů. Fanoušek metalu a rockové muziky se odmítl na příkaz školy ostříhat. Ta ho na základě porušení řádu vyloučila.

Článek

Učitelé na střední škole v severoirském Ballyclare nejprve potrestali patnáctiletého Granta Stranaghana třídenním vyloučením. Porušil totiž školní řád tím, že si nechal narůst vlasy až do úrovně límce školní uniformy. Když se Grant po vypršení trestu vrátil, na svém účesu nic nezměnil. Škola proto zakročila znovu a student byl vykázán ze třídy.

Studentův otec viní školu z protiprávních kroků. George Stranaghan se domnívá, že v případě potrestání jeho syna došlo k porušení britských i evropských zákonů stejně jako principu rovnosti pohlaví.

Jeho syn Grant reportérovi BBC sdělil, že dlouhé vlasy jsou pro něj základní součástí osobní identity. „Bez svých vlasů bych se cítil deprivovaný. Už dříve jsem si vlasy zkrátil a několik týdnu poté jsem se cítil špatně. Nebyla to dobrá zkušenost,“ řekl student.

Veřejnost stojí spíše na straně žáka 

Ředitel školy se brání, že patnáctiletý fanoušek tvrdé muziky porušil školní řád, a proto musel být potrestán. O celé záležitosti si však ještě chce promluvit s chlapcovým otcem.

V anketě na stránkách BBC stojí většina hlasujících na straně žáka. Téměř dvě třetiny účastníků ankety si nemyslí, že by se měl Grant na příkaz školy ostříhat. Téma vyprovokovalo v Británii množství debat na internetových fórech, kde uživatelé diskutují, do jaké míry jednala škola oprávněně.

Reklama

Související témata:

Související články

Angličtí učitelé požadují menší školy

Učitelé v Anglii by přivítali, kdyby v jejich zemi bylo více malých škol. Současný stav, kdy malých škol ubývá a podíl velkých se zvyšuje, není podle kantorů...

Výběr článků

Načítám