Hlavní obsah

Jak vyzrát na střední (1. díl)

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na střední škole bojujeme o každou chvilku volného času. Kromě školních povinností jsou tu přece kamarádi, kroužky, sport, a pro starší i hospůdky. Jak dosáhnout dobrých známek, aniž bychom se pořád jen drtili?

Článek

Asi se vám to stává také. Při učení sklouzáváte k tomu, že si čtete pořád dokola ten samý sešit. Sledujete známé výpisky a bezmyšlenkovitě otáčíte stránky, které vás už zoufale nudí. A asi už také víte, že tento způsob učení k dobrému výsledku nevede. Jak na to tedy jít? Jak udělat z učení pověstnou zábavu? Psychologové doporučují začít s přípravou na výuku dětsky jednoduše – využít svou vlastní zvědavost. Tato přirozená lidská vlastnost stála u zrodu veškerého vědění, tak by měla pracovat i za vás! Hned si povíme, jak na to.

Máte se například naučit na písemku z biologie kapitolu houby? Nejdříve si napište seznam otázek, které vás na téma houby napadnou. "Jak se rozmnožují? Z čeho žijí? Jak se od sebe liší? …" Další den si vezměte sešit a hledejte v něm odpovědi na své otázky. Pokud to jde, tak si vše malujte, dělejte si obrázky a schémata. Studium uzavřete malým testováním, kdy se pokusíte propojit jednotlivá fakta na různých místech učebnice či sešitu. Když mezi jednotlivými informacemi nacházíte souvislosti, tak jste vyhráli.

Jednodušší metoda spočívá v tom, že se s látkou nejprve všeobecně seznámíte a při druhém čtení si v učebnici podtrháváte nejdůležitější myšlenky a fakta. Studenti si také často (hlavně děvčata) dělají výpisky z textu a potom se z nich učí. Opisování je sice zdlouhavé, ale zapamatování určitě napomáhá. Čím více pracujete s učivem, tím máte větší šanci, že vám v hlavě něco uvízne. Nejdůležitější při studiu je soustředěnost. Učení je totiž aktivní proces, který vyžaduje plnou aktivitu našeho mozku. Bezděčné zapamatovávání neuspořádaných informací je pověra.

Memorovat netřeba

V různých výzkumech se ukázalo, že dobří žáci znají více technik učení. Těch je mnoho a u každého funguje něco jiného. Někomu lépe vyhovuje, když látku poslouchá (může si učivo nahrát na kazetu), jiný se víc naučí, když si informace sám přečte. Někdo se rád učí vleže, jiný musí při učení cítit tvrdou židli a další pochoduje. Jen málokterou středoškolskou látku je výhodné se naučit nazpaměť.

Lépe je porozumět podstatným souvislostem a teprve pak je naplňovat fakty. Jak se ale naučit třeba hlavní města? Můžete použít svou kreativitu. Například si na města skládejte básničky. O jejich uměleckou hodnotu se moc starat nemusíte, ale díky investici kreativního ducha do této činnosti se vám města budou vybavovat i v dospělosti. "Peru se mi pamatuje prima, protože je tam město Lima."

Další tipy a triky, jak vyzrát na střední školu, si povíme ve 2. díle.

Převzato z časopisu StudentIN

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám