Hlavní obsah

Jak na maturitní písemku z češtiny

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lehko se řekne, těžko se udělá, zvláště u písemné maturitní práce z českého jazyka, která je do jisté míry dána schopností psaného projevu, tvůrčího nadání a stylistické intuice. Tyto schopnosti jsou otázkou nadání, ovšem ani ti, kteří se vždy při slohových pracích trápili, si nemusejí zoufat.

Článek

Pokud se jim podaří dodržet formální požadavky (které učitel zcela jistě všem dopředu sdělil) a pokud se vyvarují zbytečných gramatických chyb, nemusejí se obávat nejhoršího. Pokuste se dodržet následující rady a budete si přece jen trochu víc připadat jako Čapek nebo Peroutka.

1.Dobře se na maturitní písemku vyspěte. Pro váš úspěch je ze všeho nejdůležitější čistá a svěží hlava.
2.Nebude to pro mnohé určitě snadné, ale neměli byste písemnou část maturity (a týká se to jakékoliv zkoušky) absolvovat s prázdným žaludkem. K snídani si dejte něco lehkého. Pro mozek jsou důležité rychlé živiny, tedy sacharidy, takže není na škodu nějaká sladkost (kousek čokolády, sušenky). Není naopak dobré se přejídat – plný žaludek vyžaduje spoustu krve, která pak chybí při okysličování mozku.
3.Vezměte si spolehlivé psací potřeby (propisek aspoň pět – v nouzi můžete někomu půjčit) a všechny potřebné pomůcky, které jsou povoleny.
4.Ničím se nerozptylujte a maximálně se soustřeďte – jakékoli „nezkouškové“ myšlenky snižují vaši šanci na úspěch. Nenechejte se ničím vyvést z rovnováhy, pro ostatní je to stejný stres jako pro vás. Zejména u písemné maturity z českého jazyka je nutné dobře si rozmyslet každý další krok (větu, odstavec).)
5.Pokud vám při zkoušce nebude něco jasné, neptejte se souseda, ale pedagoga – komunikace se sousedy = podvod. O výsledku vaší zkoušky by tak mohlo být rozhodnuto dřív, než byste čekali. A taky jinak,než byste očekávali. Nešiřte své „úvahy“ po okolí – mohli byste na to doplatit. Je jedno, kdo radí a kdo opisuje, zpravidla končí oba.
6.Spoléhejte jen na svou kreativitu a na svůj rozum – učitelé ocení více snahu o vlastní pojetí než prefabrikovaná klišé, která se jim už určitě přejídají.
7.Důkladně si přečtěte zadání práce – pozor na jeho dodržování, zejména se to týká zadaných slohových útvarů. Pro ty, kteří si nejsou jisti slohovými útvary – pokud máte možnost zvolit si téma s libovolným slohovým útvarem a pokud vám toto téma není úplně proti srsti, zvolte je. Ubude vám starost o to, jestli jste dodrželi požadovaný žánr.
8.Soustřeďte se na téma práce. Neodbíhejte od zadaného tématu písemné práce! Nenechte se během práce odvést myšlenkami někam mimo ně. Témata prací jsou většinou dost široká a máte možnost najít si v nich svou vlastní cestu, musíte ale dbát na to, aby vaše vyjádření stále souviselo s tématem.
9.Dbejte také na ucelenost (konzistence) práce. To platí zvláště pro ty, jež napadá na dané téma více myšlenek, které však dohromady působí nesourodě a rozptýleně. Někdy proto méně znamená více. Ti, kteří mají problém „něco vypotit“, se musí naopak snažit podívat se na téma z více stran a nacházet další možné souvislosti. Je jich spousta, stačí se pouze s rozvahou zamyslet.
10.Neodevzdávejte práci před časovým limitem, raději si ji ještě jednou pročtěte a zkontrolujte – budete klidnější, když si ověříte, že jste nezapomněli na formality maturitní písemné práce z českého jazyka. Nezapomeňte také, že se hodnotí i její gramatická úroveň!

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související články

Státní maturity se budou měnit

Koncept státních maturit se pod vedením ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) Pavla Zeleného změní. Plánuje je rozdělit na dvě úrovně....

Gaudeamus radí, kam po maturitě

Studentům, kteří se letos chystají k maturitě, se pomalu krátí čas k tomu, aby se rozhodli, kam budou směřovat jejich budoucí kroky. Své plány si mohou ujasnit...

Výběr článků

Načítám