Hlavní obsah

Experti mají výhrady k sestavování žebříčků univerzit

Novinky, mnu, Scio
PRAHA

Představitelé akademické sféry se společně se studentskými reprezentanty shodli na mezinárodní konferenci v Budapešti, že sestavování žebříčků kvality vysokých škol není přínosné, jak by očekávali. Přestože klasifikace univerzit či jednotlivých fakult pomáhá značné části uchazečů při výběru budoucí alma mater, experti se domnívají, že žebříčky mají více negativ než pozitiv.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Experti mají výhrady vůči žebříčkům univerzit. Na snímku univerzita v Corku

Článek

Kritiku delegátů na akademické konferenci o mezinárodních trendech o zajištění jakosti si vysloužila zejména povrchní metodologie žebříčků, které se zabývají hodnocením kvality vysokých škol, uvedl server universityworldnews.com.

"Značná část veřejnosti nerozumí metodice klasifikačních žebříčků. Nejlépe bodující školy jako Oxford, Cambridge nebo Harvard mohou být dobré pro některé studenty, ale ne nutně pro všechny," myslí si například Andrea Sursock z Asociace evropských univerzit (EUA).

K nejznámějším žebříčkům patří klasifikace Shanghai Jiao Tong University a hodnocení britského deníku The Times (The Times Higher Education Supplement). Přestože oba žebříčky jsou sestaveny na základě odlišných kritérií, v letošním roce oba ovládla harvardská univerzita z USA.

Žebříček Shanghai Jiao Tong University porovnává více než dva tisíce univerzit podle následujících kritérii:

  • Kvalita výuky – počet absolventů, kteří získali Nobelovu cenu či jiné významné ocenění na poli vědy a výzkumu
  • Kvalita školy – souzeno dle počtu současných vyučujících, kteří obdrželi Nobelovu cenu či jiné významné ocenění, a také podle počtu zveřejněných studií v odborných časopisech
  • Výzkum – počet článků zveřejněných v časopisech Nature či Science za posledních pět let
  • Velikost školy – počet studentů, personálu atd.

Také klasifikace THES zohledňuje několik různých faktorů. O umístění rozhoduje, jaké renomé má jednotlivá univerzita mezi relevantní skupinou akademiků. Žebříček se zaměřuje i na hodnocení kvality absolventů či na poměr počtu studentů a zaměstnanců. Zohledněn je i podíl zahraničních zaměstnanců a studentů. Do hodnocení se promítá i počet citací na publikace univerzity v databázích Web of Science.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám