Hlavní obsah

Ekonomické vzdělání nabízí i zemědělská univerzita

Novinky, Scio
BRNO

O ekonomické obory je na tuzemských vysokých školách velký zájem. Uchazeč si může vybrat z téměř čtyř desítek veřejných, soukromých či státních vysokých škol, které nabízejí studium ekonomie v různých podobách. Na Moravě vznikla nejstarší ekonomická fakulta překvapivě jako součást zemědělsky a lesnicky orientované univerzity.

Článek

Často se hovoří o tom, že studium ekonomických oborů není v současné době perspektivní rozhodnutí, protože trh práce je těmito absolventy doslova zahlcen a najít uplatnění není vůbec jednoduché. S takovým problémem se ovšem nepotýká Provozně ekonomická fakulta v Brně (PEF), neboť jak plyne z výzkumů projektu REFLEX 2006, jen 6 % studentů do půl roku po absolutoriu nezískalo trvalé zaměstnání. PEF je se svou téměř padesátiletou tradicí nejstarší ekonomickou fakultou na Moravě. Ke konci roku 2007 zde studovalo téměř 3500 studentů.

„Sami absolventi si nejvíce cení, že znalosti získané na Provozně ekonomické fakultě jsou dobře aplikovatelné i v praxi, a proto jsou pro své znalosti a zkušenosti vyhledávanými odborníky,“ uvádí prof. Ing. Jana Stávková, CSc., děkanka PEF. Vysoká míra flexibility studijních programů, umožňuje studentům výběr atraktivních předmětů a sestavení rozvrhu dle jejich přání a potřeb. Ti aktivní tak mohou sloučit studium s prací či využít zahraničních stáží a pobytů, aniž by byli nuceni si prodlužovat studium.

„Snažíme se studentům zpříjemnit studium na fakultě atraktivním a moderním prostředím, které zahrnuje například bezdrátové vysokorychlostní připojení k internetu, bohatou knihovnu, ale i třeba příjemné posezení v kavárně,“ uvádí Mgr. Jitka Machalová, Ph.D., proděkanka PEF. Komfort zvyšuje i uživatelsky velmi příjemný a kvalitní univerzitní informační systém vyvíjený přímo na univerzitě.

Budoucí manažeři mohou studovat i v angličtině

Provozně ekonomická fakulta nabízí celkem 8 bakalářských, 5 magisterských a 3 doktorských studijních oborů, z nichž nejnovější – Cestovní ruch, bude otevřen v září 2008 studentům poprvé. Naopak Manažersko-ekonomický obor již několik let umožňuje celé studium absolvovat v anglickém jazyce.

Přijímací zkoušky studenti skládají na počítači s využitím eLearningových testů (tzv. e-testů). Navržený systém šetří jejich čas a umožňuje uchazečům získat informaci o výsledku testu ihned. "Od povinnosti konat přijímací zkoušku do bakalářského studijního programu budou osvobozeni uchazeči, kteří se v roce 2008 zúčastní Národních srovnávacích zkoušek Scio ze dvou předmětů – z matematiky a cizího jazyka a v obou zkouškách se umístí mezi 60 % nejúspěšnějších,“ upozorňuje Machalová.

Přihlášky ke studiu je možno podat v písemné či finančně výhodnější elektronické podobě do 15.3.2008. Dny otevřených dveří na PEF se uskuteční 8.2.2008. Přijímací zkoušky se konají v termínu 12. – 17. května 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám