Hlavní obsah

Do Pardubic už nejen na chemii

Novinky, Monika Bartošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Už neplatí, že by se studia chtiví lidé hnali do Pardubic pouze za studiem chemie. Dnešní Pardubická univerzita je totiž vzdělávacím zařízením rozmanitého zaměření. Má několik relativně nových fakult, které každý rok lákají slušným počtem nových oborů.

Článek

Základ Pardubické univerzity byl položen už v roce 1950 založením Vysoké školy chemické. Současný název nese od roku 1994. Na sedmi fakultách Univerzity Pardubice k 31. říjnu 2007 studovalo 9 207 studentů. Největší počet z nich navštěvuje Fakultu ekonomicko-správní.

Pro a proti

Pardubická univerzita je vysokoškolským zařízením střední velikosti. Takže nezabloudíte, a přesto se můžete tak trochu schovat v davu. Univerzita se neustále rozvíjí a každý rok se na fakultách otevírá spousta nových oborů.

Některé z fakult jsou poměrně mladé, občas se tedy můžou vyskytnout problémy, které fakulty řeší až za plného provozu. To se ovšem často nevyhýbá ani fakultám s tradicí desítek let.

Možná že pardubická univerzita také nebude mít takové jméno jako některé z našich velkých univerzit, ale to se může zase pozitivně projevit i v podobě menšího síta při přijímacích zkouškách. Jirka, student Dopravní fakulty Jana Pernera, pro Studentské městečko.cz uvedl: „Myslím, že Pardubice jsou pro studenty město tak akorát. Já jsem zkoušel i univerzitu v Praze a můžu říct, že Pardubice jsou pro studenty lepší.“

Co studovat v Pardubicích

Pardubice jsou stále vnímány jako město chemického průmyslu. Dříve se sem také chodila studovat převážně chemie. Od roku 1990 se ale škola transformovala do podoby univerzity. Fakulta chemicko-technologická je dnes dokonce až čtvrtou fakultou v počtu studentů. Více studentů navštěvuje Fakultu ekonomicko-správní, Dopravní fakultu Jana Pernera a dokonce i Filozofickou fakultu.

Zajímavá je například velice ojedinělá Fakulta restaurování. Tyto fakulty doplňují ještě Fakulta zdravotnických studií a Fakulta elektrotechniky a informatiky. Dohromady můžete vybírat ze zhruba 50 oborů prezenční a 20 kombinované formy bakalářského studia. Nebo zkusit štěstí na jednom z 16 oborů pětiletého magisterského studia na Fakultě chemicko-technologické.

Bydlení

Co se kolejí týče, výběr druhů pokojů je opravdu pestrý. Vybírat lze z dvou- až třílůžkových pokojů, z pokojů se sociálním zařízením i kuchyňkou ve společných prostorách nebo s vlastním sociální zařízením a kuchyňským koutem v ceně zhruba 2 000 až 2 700 korun za měsíc.

Na výběr jsou také místa v dvou- nebo čtyřlůžkových garsonkách v ceně asi 2 200 až 2 800 korun. Platit se dá i za celou garsonku a to asi 4 700 až 5 100 korun za měsíc (dvougarsonka je asi za 6 000 korun).

Studenti si připlatí za internet, některé elektrospotřebiče nebo uložení kola v kolárce. Při požadavku na ponechání volného lůžka na pokoji se platí půlka z jeho ceny. Cena bytu 2+1 se různí podle lokality a vybavenosti. Dá se sehnat byt za 8 000 korun za měsíc, ale počítat se dá spíš s nájmem kolem 10 000 korun za měsíc.

Převzato z portálu Studentské městečko

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám