Hlavní obsah

Blíží se generálka státních maturit

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Klíčovou součástí přípravy nových státních maturit je generální zkouška společné části v roce 2009. První etapa maturitní generálky proběhne již příští měsíc, tedy v dubnu, na zhruba stovce vybraných škol s předpokládanou účastí okolo 10 tisíc žáků. Bude zaměřena především na ověřování metodik obsahu a vyhodnocování zkoušek.

Článek

Cílem maturitní generálky je především ověření obsahové stránky zadání zkoušek, metodiky jejich konání a vyhodnocování jejich výsledků, dále ověření funkčnosti a spolehlivosti systému organizačního a logistického zabezpečení společné části a tzv. systému řízení bezpečnostních rizik a praktické ověření připravenosti pedagogických pracovníků pro výkon funkce školního maturitního komisaře, zadavatele zkoušek a hodnotitele písemných prací a dílčích ústních zkoušek.

Maturitní generálka má také poskytnout školám, jejich vedoucím pracovníkům, učitelům a zejména žákům praktické informace potřebné pro kvalifikovanou a pokud možno bezrizikovou volbu maturitní zkoušky a pro případné přijetí některých opatření, která rizika možného neúspěchu zmírní.

Druhá etapa maturitní generálky, která má proběhnout v září 2009, se uskuteční plošně na všech školách přibližně ve dvou dnech a bude zaměřena na ověření organizace a logistiky. Na školách v rámci ní proběhnou didaktické testy ze všech povinných předmětů, tedy z českého jazyka a literatury, cizího jazyka a matematiky.

Třetí etapa, plánovaná na leden 2010, bude jednodenní a taktéž proběhne plošně na všech školách. Primárním cílem bude prověřit logistiku hodnocení písemných prací a připravenost hodnotitelů. V rámci této etapy se budou vypracovávat písemné práce z českého jazyka a literatury a cizích jazyků.

Příprava na maturitu

Na státní maturitu již studenty připravují i jazykové školy nebo soukromé firmy. Společnost Scio nabízí současným třeťákům testy Trenér (více na webových stránkách www.scio.cz), které slouží k přípravě na základní, tedy nižší úroveň nové maturity ve čtyřech předmětech - českém jazyce, matematice, anglickém a německém jazyce.

Cermat a Nová maturita

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které zodpovídá za realizaci státní maturity, je organizační složkou státu přímo řízenou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Více informací o Centru naleznete na jeho stránkách (www.cermat.cz), veškeré informace o nové maturitní zkoušce naleznete na samostatném maturitním portálu s názvem Nová maturita – oficiálně (www.novamaturita.cz), který byl spuštěn v říjnu 2008 pro lepší orientaci v tématu nové maturitní zkoušky.

Historie státních maturit

Před 10 lety vznikl CERMAT za účelem přípravy státní maturity, která byla ovšem uzákoněna až v roce 2004. Projekt od počátku provázejí problémy, příkladem mohou být odklady nové zkoušky či projekt Maturita nanečisto, který si vysloužil mnohé negativní ohlasy. Najde se asi jen málokdo, kdo by si nekladl otázku, jak to příští rok, kdy se mají státní maturity rozjet „naostro“, bude vypadat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám