Hlavní obsah

Akademici připravili soutěž. Chtějí vyvolat zájem veřejnosti o rostliny

Novinky, Scio
PRAHA

Představitelé Akademie věd přišli s netradičním způsobem popularizace vědy. Tentokrát nebudou veřejnosti prezentovat své poznatky, ale pokusí se zapojit amatérské fotografy do soutěže, kdy účastníci dostanou za úkol vyfotit rostlinu. Součástí pořízeného snímku má být i příběh. V něm autoři budou popisovat, čím je rostlina upoutala.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vědci si od projektu slibují, že povzbudí zájem o rostlinnou biologii, především o práci vědců v laboratoři i v terénu. Soutěž je připravena pro profesionální biology i širokou veřejnost. Pro mladé lidi do 20 let je v soutěži připravena speciální kategorie.

„Nechceme uspořádat jen další fotosoutěž, jakých jsou desítky. Chceme, aby se lidé zároveň zamýšleli nad rostlinami, které fotografují. Proto musí ke svému do soutěžnímu snímku přidat krátký příběh – napsat, čím je zobrazená rostlina upoutala, případně čím je významná pro člověka, vědu nebo ochranu přírody,“ říká doktor Jan Kolář z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, který soutěž vymyslel.

Soutěž bude zahájena 1.června a ukončena 15. září 2008. Soutěží se ve třech kategoriích: junioři do 20 let, profesionální biologové a veřejnost. V každé kategorii jsou vypsány atraktivní ceny: 1. cena 10 000,- Kč, 2. cena 5 000,- Kč a 3. cena 3 000,- Kč.

Nejlepší fotografie budou navíc vystaveny během Týdne vědy a techniky (3. – 7. 11. 2008).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám